Een vriend, wat is dat?

Nieuwe verhalen van Panda & Eekhoorn

Als deel van de reeks Panda en Eekhoorn, verschijnt dit tweede boek met nieuwe verhalen van de twee dierenvrienden. In dit boek staat vriendschap centraal. Zo leren de vrienden dat heimwee iets positief kan zijn en dat stiltes niet noodzakelijk vervelend hoeven te zijn. Het veelbelovende duo Ed Franck en Thé Tjong-Khing bundelden enkele korte verhalen, ideaal voor het slapengaan (of wanneer dan ook). Het boek is bij uitstek een familieboek en het perfecte geschenk om te krijgen én te geven.

Wie denkt aan Thé Tjong-Khing, denkt meteen aan de vele wonderlijke illustraties van zijn hand. Ook in dit boek zien we duidelijk de stijl van Thé Tjong-King terugkomen. In alle eenvoud slaagt de illustrator erin om de beelden voor zich te laten spreken. Ook de kleuren die rust brengen in het boek zijn goed geselecteerd. De combinatie van aardse kleuren en het gebruik van duidelijke tekenlijnen, zorgen voor een stilistisch mooi geheel. Vernieuwend zijn de tekeningen echter niet meer. De stijl doet denken aan zijn vorige boeken en er zijn geen illustraties die er écht bovenuit springen.

De verhalen daarentegen kunnen meer bekoren. Ideaal om voor te lezen en ideaal om bij weg te dromen. De korte verhalen doen de lezer mijmeren over vergeten, nieuwe of blijvende vriendschappen. De schoonheid van vriendschap in ritmische dialogen zorgen ervoor dat het boek niet snel verveelt. Hoewel de verhalen niet altijd even verrassend zijn, slaagt de auteur erin om de interesse te blijven wekken. Al is het maar door de korte zinnen die makkelijk voor te lezen zijn, de beschrijvende toon die rust brengt of de herkenbare dialogen.    

De lay-out en vormgeving van het boek verdienen dan wel weer vijf sterren. Een minimalistische indeling en kadering geeft de rust van de verhalen mee vorm. De illustraties worden zowel groot als klein weergegeven, al dan niet tussen de tekst door. Dat zorgt ervoor dat er voldoende afwisseling is tussen de pagina’s, zonder daarbij chaotisch over te komen.

Hoewel de hoge verwachtingen niet helemaal werden ingelost, blijft het boek standhouden. Dit ervaren duo stelt niet teleur, maar verrast ook niet. Een oké boek. Niet meer, niet minder.