Over Pluizer

 

'PLUIZER ' is al jaren synoniem voor recensies van kinder- en jeugdboeken, geschreven door bevlogen liefhebbers van jeugdliteratuur. We publiceerden die recensies twintig jaar lang in tijdschriftvorm. Sinds 2005 staan ze in de online databank Pluizer.be. De website bevat anno 2024 meer dan 12.500 recensies. Ze zijn het resultaat van het lees- en schrijfwerk van enthousiaste vrijwilligers, die hun passie voor boeken en (voor)lezen met jou delen.

Ook in de toekomst kan je op de hoogte blijven van wat er op de boekenmarkt verschijnt en ontdekken wat onze recensenten ervan vinden. Neem regelmatig een kijkje en laat je verrassen! 

Ellen Depoortere is onze Pluizercoördinator die het hele project in goede banen leidt.

Hoe verloopt het recenseren van ‘Pluizer’- boeken? 

Uit het aanbod van diverse uitgeverijen kiest Pluizer zelf boeken uit om te recenseren. Dit is een uitgebreid assortiment van kinder- en jeugdliteratuur over allerlei thema’s. Deze boeken worden aangevraagd bij de uitgeverijen. Na ontvangst verdeelt de Pluizercoördinator de boeken onder de verschillende recensiegroepen in Vlaanderen.  

Een recensiegroep bestaat uit vrijwilligers met een interesse voor kinder- en jeugdboeken. Zij ontvangen enkele boeken die ze thuis grondig lezen en recenseren. Daarbij houden ze rekening met meerdere criteria die volgens Pluizer de ingrediënten vormen van een geslaagd kinder- of jeugdboek. Maandelijks komen de leden van een recensiegroep samen om de gelezen boeken uitgebreid te bespreken en te beoordelen. Dit leidt tot kritisch onderbouwde recensies. die na eindredactie op onze website terechtkomen. 

Onze vrijwilligers volgen regelmatig vormingen over o.a. het schrijven van recensies en het belang van meerstemmigheid.  

Pluizer vindt een recensie over een kinder- of jeugdboek goed als de recensent het verhaal in eigen woorden beschrijft, de beoordeling constructief onderbouwt en van het geheel een leuk en leesbaar stukje maakt voor de doelgroep.  

Gepubliceerde recensies blijven op de website staan. Indien er toch feitelijke onjuistheden zijn, kan dit worden doorgegeven aan de Pluizer-coördinator. 

Het regent sterren bij pluizer!

De recensenten bestrooien samen de gepubliceerde boeken met sterren…

5 sterren: als het echt een pareltje is, ‘een boek om te koesteren’.

4 sterren: worden toebedeeld aan een echte aanrader, dit MOET je echt eens lezen!

3 sterren: is een (erg) goed boek, zeker de moeite, vaak ook in een specifieke context bruikbaar, bv in de klas.

2 sterren: krijgt een gewoon goed boek waarover de recensenten het gevoel hebben er niet zoveel over te kunnen zeggen. Toch kan jij misschien wel van dat boek genieten!

1 ster: krijgt een boek dat door de recensent beoordeeld wordt als ‘weinig bijzonder’ of vaak ‘het zoveelste in een reeks’ of een andere reden die dan ook gespecificeerd wordt in de recensie.

Contact

Ellen Depoortere, Pluizercoördinator, Valkerijgang 26, 3000 Leuven
Tel. 0473 73 27 45  - Email: pluizer(at)linc-vzw(dot)be - Tel. 016 31 66 00 (kantoor LINC)

Website: Kitty De Preeuw

Pluizer logo: Sebastiaan Van Doninck


Pluizer is een initiatief van LINC vzw

VERTEL HET VERHAAL - VERTEL DE WERELD -LINC VERTELT DIGI-TAAL

LINC is een socio-culturele organisatie voor volwassenen die 'Meervoudige geletterdheid' in de wereld wil zetten. Storytelling, de kracht van het voorlezen en digitaal burgerschap met o.a. mediawijsheid zijn onze speerpunten.

Workshops en vormingen leespromotie

We hebben een mooi aanbod vormingen en workshops rond voorlezen: van voorlezen aan peuters tot voorlezen aan ouderen.
Wil je graag iets organiseren rond voorlezen en ben je op zoek naar een geschikte vorming?
Hier vind je alle info: www.linc-vzw.be