Panda en Eekhoorn

Panda en Eekhoorn. Inderdaad, een Panda en een Eekhoorn. Niet meteen een combinatie van dieren die je bij elkaar zou plaatsen, maar het werkt. Op de cover van het boek staren ze beiden naar de maan, liggend op hun rug. “De maan” is in dit boek het eerste van de zes verhalen over vriendschap en de hieraan verbonden gevoelens.

Ed Franck is een gekend en veelbekroond auteur, hetgeen je dadelijk opmerkt bij het lezen van dit boek. De teksten zijn weloverwogen en het verhaal is telkens goed opgebouwd. Elk verhaal bevat een moraal die niet onmiddellijk voorspelbaar is. Bij het herlezen, ga je steeds nieuwe dingen ontdekken. Het boek is een echt filosofisch taalspel. Zowel de gebruikte taal als de tekeningen zijn uitmuntend. Thé Tjong-Khing, gekend van o.a. Vos en Haas, is de illustrator. Tekst en tekening wisselen elkaar evenwichtig af en zijn complementair. Een ware streling voor het oog.

Omgaan met ruzie, het niet kunnen hebben wat je wilt, nood hebben aan aandacht en zorg, het aanvaarden dat de ander anders is, zijn een aantal thema’s die aan bod komen in dit boek. Bij elk thema staat de mooie, onvoorwaardelijke vriendschap van Panda en Eekhoorn centraal. Het is een voorleesboek dat diep ontroert. Een absolute topper die een plaatsje verdient in elke woonkamer.