Zonder titel

Joshua en Zivan hebben een bijzondere vriendschap. Al van in de kleuterklas zijn ze onafscheidelijk. Als ze ouder worden, noemt Joshua Zivan zijn motivatie, zijn muze, zijn hoop, zijn geweten. Zivan staat model voor zijn tekeningen en is zijn grootste fan. Zivan is de dochter van Irakese asielzoekers. Als het gezin onverwachts terug naar Irak verhuist, voelt Joshua zich verloren. Hij probeert contact te houden met Zivan via brieven en berichtjes, maar dat gaat niet vlot. Wat een blijdschap dan ook, wanneer Zivan terug naar Nederland komt met haar moeder om voor haar zieke tante te zorgen! Joshua hoopt dat alles terug wordt zoals vroeger. Maar Zivan is veranderd, ze mist vrolijkheid. Op een dag is ze niet meer op school en hoort Joshua van haar tante dat ze bang was om, als ze terug moest naar Irak, tegen haar zin uitgehuwelijkt te worden aan haar neef. Daarom duikt ze onder op een geheime locatie. Om niet gevonden te worden moet ze vaak verhuizen. Het leven op de vlucht maakt haar niet gelukkig. Joshua moet opnieuw afscheid nemen van Zivan en dat valt hem erg zwaar. Hij moet nu zelf, alleen, zijn weg zoeken. Zijn tekeningen worden zijn redding ‘omdat alleen mooie dingen helpen’ en omdat ze de weg openen naar nieuwe vrienden.

Naast het rijkgevulde, spannende verhaal is het erg fijn dat het lijkt alsof we, dankzij de tekeningen van Martijn van der Linden, mee kunnen kijken in het schetsboek van Joshua. Soms zijn het paginavullende tekeningen, soms kleine schetsjes. Steeds passend bij wat er op dat moment in Joshua omgaat. Het verhaal is geschreven in de ik-vorm, waardoor we recht in het hoofd van Joshua kijken. We lezen over een zoekende puber, twijfels over geaardheid, kunst, vriendschap en cultuurverschillen … De gewone verhaallijn wordt afgewisseld met korte flashbacks en berichten die Joshua (tevergeefs) naar Zivan stuurt. Dat zorgt voor vaart.

Het verhaal van Zivan is een zwaar verhaal, dat ver af staat van de meeste Vlaamse of Nederlandse lezers. Door dit verhaal te vertellen vanuit de beleving van Joshua, wordt de herkenbaarheid vergroot. Net zoals Joshua worstelt om Zivans beslissing (en zijn gemis van haar) te begrijpen, probeer je dat ook als lezer.

Met deze Young Adult roman toont Erna Sassen opnieuw waar ze het beste in is: aangrijpende boeken schrijven over pubers.