Tijdlijn

Een reis door de geschiedenis

Dit is een reis door de wereldgeschiedenis in 80 pagina’s. Van de oerknal tot de jaren 2020. Vanuit die oerknal start een zwarte golf, die door het hele boek loopt. Op en rond die tijdlijn defileren een oneindig aantal figuren, gebouwen en gebeurtenissen uit de geschiedenis. Legendes van enkele lijnen, in alle richtingen, geven een woordje uitleg bij wat je ziet. Elke dubbele bladzijde biedt zo een samenvatting van een tijdperk: dat van de dinosauriërs, het oude Egypte, de Kelten, de Inca’s, de Russische Revolutie, om er een paar te noemen. Deze jubileumeditie* kreeg een update met een laatste bladzijde over o.a. COVID, oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten, koning Charles ...

Wanneer je dit buitenformaat boek opent, geloof je je ogen niet. Wat een huzarenstukje heeft Peter Goes hier geleverd! De zwart-witte illustraties, met af en toe een steunkleur, tegen een pastelkleurige achtergrond, zijn een feest voor het oog. Om de tekst erbij te lezen moet je je hoofd in alle richtingen draaien, mogelijk bedoeld om je te dwingen de tijd te nemen om alles in detail te bekijken? Want je tijd moet je echt wel nemen voor dit boek. De hoeveelheid informatie (figuren, plaatsen, gebouwen, jaartallen en gebeurtenissen) is immers gigantisch. Daarbij is het interessant om te zien wat er tegelijk gebeurde op bijvoorbeeld cultureel en politiek vlak. En gelukkig is de blik bijzonder ruim: het Ottomaanse Rijk, de Hunnen, de Ming-dynastie, de Inca’s, Mesopotamië, het Byzantijnse Rijk ... Al zijn de onderwerpen een zeer eigenzinnige keuze van Goes, bijvoorbeeld de stichting van het Timoerdische Rijk door ene Timoer Lenk in de 14de eeuw.

Omdat de gebeurtenissen niet verbonden zijn in een verhaal, blijven de weetjes niet gemakkelijk hangen. De illustraties kunnen helpen dieper in te gaan op een onderwerp, bijvoorbeeld de ratten en mensen met vogelmaskers bij de vermelding van de pest, al heb je dan wel iemand nodig die je daar duiding bij kan geven. De moeilijkheidsgraad van de tekst varieert erg. Enerzijds zijn een aantal woorden als fossielen of geallieerden zeer bevattelijk uitgelegd, anderzijds krijg je geen verklaring bij begrippen als monotheïstisch, contrareformatie, absolutistisch, totalitair, Lebensraum. Het is opvallend hoe Goes op de laatste pagina, na opsomming van talrijke problemen als COVID, klimaatcrisis, sociale ongelijkheid, politieke spanningen, oorlogsgeweld en verdeeldheid, toch afsluit met tekenen van hoop op een betere toekomst. Een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis, maar evengoed voor wie er niet veel van weet. Voor tienjarigen maar evengoed voor wie al een pak ouder is.

De vorige editie (uit 2015) werd trouwens ook besproken op Pluizer! Benieuwd wat Pluizercollega Veroniek er toen van vond? Haar recensie vind je hier.