Tijdlijn

Een reis door de geschiedenis

Zin in een reis door de geschiedenis van onze aardbol? Dan heb ik fantastisch nieuws: je hoeft er geen dure (tot nu toe volkomen onbestaande) tijdreiscapsule voor te kopen! De Vlaamse illustrator Peter Goes heeft er met dit grootformaat prentenboek voor gezorgd dat jong en oud voortaan vanuit hun luie zetel de hele wereldgeschiedenis kunnen volgen. En hoe! De zin om op verkenning te gaan krijg je al vanaf de eerste dubbele pagina. Van bij het begin dus, en dat is de oerknal. Zoals bekend is het tijdens die 'big bang' dat materie en tijd ontstonden. Goes stelt dit voor als een langgerekte, zwarte strook die doorheen het hele boek loopt. Op en rond die tijdlijn plaatst de getalenteerde tekenaar de geschiedenis in beeldverhaal. Dinosaurussen, Vikingen, de Ming-dynastie, de Russische revolutie, de ruimtevaart… alle heerschappijen, tijdperken en hun verschillende mijlpalen passeren de revue. In adembenemend mooie illustraties reis je door de tijd, tot en met de jaren 2010.
Geschiedenis saai? Niks van aan, toch niet met dit ongelooflijk boeiend non-fictieboek boordevol interessante weetjes. Zoals over ‘De Kelten’: de carnyx was een koperen blaasinstrument. En over ‘Het oude Griekenland’: een hopliet was een voetsoldaat in het Griekse leger. Of over ‘De ruimtevaart’: Star Trek is een populaire televisiereeks. Mythische wezens, draken, succesvolle uitvindingen (zoals Rubiks kubus) of evenementen (Live Aid), Pharrell Williams met zijn wereldhit 'Happy', … ze krijgen allemaal een plaats. De keuze van de onderwerpen is een persoonlijke selectie van Goes. De vele grappige details op de grote kijkplaten maken de feiten goed verteerbaar, want zo olijk en vrolijk is die hele geschiedenis natuurlijk niet altijd. Maar ook als iets tot nadenken moet stemmen, houdt Goes de juiste toon, zoals de ingetogen prent over bootvluchtelingen op de allerlaatste pagina.
Peter Goes illustreerde eerder al in opdracht, maar dit is zijn eerste eigen boek. Meteen een wereldhit, mag je wel zeggen, want nog voor het in het Nederlands verscheen waren de rechten ervan al in zeven landen verkocht. Met dit boek kan je echt alle kanten op: je kan het (voor)lezen of bewonderen, dingen (op)zoeken, van alles ontdekken…Het is werkelijk volop genieten, en daar staat geen leeftijd op.