Sammy

Sammy houdt zich op de achtergrond, valt liefst niet op. Hij hoeft ook geen bemoeienissen van anderen. Het leven is al moeilijk genoeg zo. Zijn er toch mensen die dichterbij willen komen, geeft hij hen een goede reden om dat niet te doen. Hij reageert bot of is ronduit onbeleefd. Hij is een krak in het hoog houden van de schijn. Enkel aan zijn kleine zusje Saartje en zijn beste – en enige – vriend Djam geeft hij zich bloot. Bij hen kan hij zichzelf zijn. Op een dag valt het Sammy op dat een oudere overbuur hem in de gaten houdt. Waarom doet-ie dat?

Sammy groeit op in een gezin dat leeft in kansarmoede. Zijn moeder slaagt er maar niet in om haar leven op de rails te krijgen. Daarom neemt Sammy heel wat van haar taken over zoals de zorg voor Saartje. Door de situatie thuis, lukt opletten op school maar moeilijk. Het zorgt voor een waterval aan gevolgen. Maar hij geeft niet op. Sammy is een echte overlever.

Siska Goeminne heeft opnieuw een prachtig verhaal geschreven. Deze keer over mensen die ‘onder de lat’ leven. Het is een wereld waar je als buitenstaander maar weinig over te weten komt want zij kunnen zich goed afschermen van bemoeienissen. Dankzij dit verhaal krijgen we een eerlijke inkijk in het leven van een jonge tiener die door zijn thuissituatie veel te snel volwassen moet worden. Het is een verhaal over moed, ruwe schoonheid, liefde, doorzettingsvermogen en mentale veerkracht. Het is een onverbloemd relaas van een dertienjarige jongen die leeft in armoede.

Het boek is nagelezen door Marijke Decuypere van ATD Vierdewereld en geïnspireerd op de verhalen die Siska te horen kreeg bij vzw Pirlewiet.