Nacht in het poppenhuis

De kleine Willemina mag gaan logeren bij tante Sara. Tante Sara laat haar meteen de mooiste kamer van het huis zien. In deze kamer staat een grote glazen kast. Wanneer Willemina voor de kast staat, voelt ze zich opeens heel groot. Voor haar staat een prachtig poppenhuis met negen kamers. Willemina mag er alleen naar kijken van haar tante. Maar dan ziet Willemina de droevige hond in de hal van het poppenhuis. Hij kijkt haar zo verdrietig aan dat ze het niet kan laten om hem op te pakken en te troosten. Maar dan breekt de staart van de hond. Willemina verstopt hem vlug in het poppenhuis zodat tante Sara niets merkt. Vannacht zal ze zijn staart er wel komen aanlijmen. Wanneer Willemina ’s nachts naar het poppenhuis terugkeert, gebeurt er iets magisch.
'Nacht in het poppenhuis' is het zesde kinderkunstboek dat het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold.
Het verhaal speelt zich af rond het achttiende-eeuwse poppenhuis van Sara Rothé van Amstel uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Naar aanleiding van het uibrengen van ieder kinderkunstboek organiseert het museum een tentoonstelling met de originele prenten uit het boek. Maar ook voor wie niet “museumminded” is of niet dadelijk richting Den Haag wil vertrekken, is het verhaal een aanrader.
Het magische dat een poppenhuis oproept, de verbeelding die het stimuleert, de verhalen die het tevoorschijn tovert … het is iets wat velen onder ons wel herkennen. En dit verhaal heeft ook dat magische, mysterieuze aspect in zich.
Wanneer je het boek voor het eerst ziet, zit er ook wel een donker kantje aan. De tekeningen van Thé Tjong-Khing versterken dit. Hij gebruikt heel veel grijs- en wittinten die het ruwe kantje aan het verhaal ondersteunen.
Willemina schittert in het begin van het verhaal in haar gele jurk. Wanneer ze midden in het poppenhuis terechtkomt, is ze net een porseleinen poppetje. Fragiel en breekbaar. Maar ze staat dan ook voor een ontzettend moeilijke opgave. Op het einde van het verhaal zie je haar terug vlak voor het poppenhuis staan, net een poppetje dat ontsnapt is uit het verhaal.
Dit verhaal is zeker geen klassiek meisjesverhaal en zal door de spannende verhaallijn ook wel jongens kunnen bekoren!