Mag ik een tijger zijn?

Een krokodil skatet dreigend langs een rij huizen, een jongetje gluurt door het raam, dreigende gestalten overspoelen zijn gedachten, hij durft haast zijn deur niet uit. Zijn grootste wens is 'een tijger te zijn'. Een tijger is sterk en niet bang. Dan kan hij net als een tijger brullend dreigen tegen een bende jongeren in het park. Een tijger heeft ook een groot hart en houdt van de mensen in de buurt. Het voelt goed als ieder van ons af en toe in de huid van een tijger kruipt.

De illustraties van Federico Appel beslaan telkens een dubbele pagina. Je krijgt een volledig straatbeeld waarop werkelijk heel veel te zien is. Op de voorgrond beleef je intens de angst van de kleine jongen die zijn angst probeert te verdoezelen. Zijn fantasie waarbij hij in de huid van een tijger kruipt, helpt hem zijn angsten te overwinnen. De symboliek van een tijger, waar kinderen zich mee identificeren, is in kinderboeken niet nieuw, wel is hier mooi weergegeven hoe het jongetje in de huid van de tijger openbloeit en open staat voor de mensen om hem heen.

De illustraties zijn vol leven en kleur, heel expressief. Ze zijn ook speels en grappig. De haast surrealistische details spreken tot de verbeelding. De teksten van Stefan Boonen zijn kernachtig en krachtig. Ze sluiten heel precies aan bij de grote breed uitgewerkte prenten, waar heel veel actie is en veel te beleven valt. Het thema om je angsten te overwinnen met je fantasie komt hier echt tot leven. Eerst voelt de jongen zich super sterk, maar hij wil ook troost bieden aan een huilend meisje.

Dat iedereen af en toe een beetje tijger wilt zijn, is grappig gesymboliseerd met een hollende stoet van vrolijke dieren en kinderen met aan elkeen een lange bengelende tijgerstaart.