Lowie

Van de vogel en de dief

Wanneer haar oma overleden is en haar moeder al veel vroeger vertrokken is, wil Lowie niet langer dienstmeid spelen bij een chagrijnig oud echtpaar. Ze wordt er uitgebuit en wanneer ze ook haar gespaarde centen ontvreemden, neemt ze een moedig besluit: ze vertrekt. Op weg naar het onbekende. Ze trekt een tijdje op met een bende vrijbuiters, eigenlijk ook verwaarloosde kinderen, die proberen te overleven. Uiteindelijk drijft de honger haar naar een dorp. Bij de kapper leest ze een aankondiging waarop te lezen is dat hij op zoek is naar een hulp. Dat zou wel eens haar redding kunnen betekenen. Het hele verhaal door kijk je aan tegen een klein meisje met een bang hartje, dat zichzelf telkens moed inpraat en stappen onderneemt om uit het slop te geraken.

Het is best confronterend hoe ze dapper probeert te overleven, en telkens alleen beslissingen moet nemen. Ook wordt ze daarbij geconfronteerd met haar innerlijk geweten, doch ze beseft dat ze geen andere keuze heeft.
Haar wil om te overleven maakt haar sterk en ze is best wel vindingrijk. In het begin komt het verhaal traag op gang, je beleeft hoe moeilijk het is te overleven in die ruige omgeving, waarbij de bende nog eens gezocht worden door de Kommissaar. Als lezer wordt je helemaal opgenomen in haar denkwereld, hoe ze telkens beslissingen moet nemen, ook sommige die tegen haar geweten ingaan. Haar Oma heeft haar waarden meegegeven en dat maakt het moeilijk om keuzes te maken. Zo moet ze soms bedriegen en stelen, gedreven door een sterke drang om te overleven en om een beter leven te hebben. Die innerlijke strijd is bijzonder gevoelig beschreven. Als lezer word je meegezogen in het avontuur van haar leven; hoe ze beetje per beetje uitgroeit tot een prachtig meisje met een sterke en boeiende persoonlijkheid. Wanneer een kind hoog in een boom in gevaar is, neemt ze een moedige beslissing en redt ze het kind. Nu wordt ze helemaal op handen gedragen door de dorpsbewoners. 

Dit boek verrast in originaliteit; het scenario boeit tot het einde. De schrijfstijl is direct, intrigeert en spreekt je aan om steeds verder te lezen. Het scenario is levendig in beeld gebracht, je wordt één met de personages, alles sprankelt van leven, vol avontuur met dat vleugje humor, dat je volop doet genieten.