Het mysterie van het steenhouwertje

Markus is een jongen  die al dromend door het leven gaat. Vandaag is hij superhavik, dat wil zeggen dat hij met de dieren kan praten. Hij mag met de steenhouwer mee naar de mooie Koepelkathedraal, wat hem een spannende dag oplevert.

Een mooi boek met illustraties van de alomgekende Thé Tjong-King. Paginagrote tekeningen, tot in de puntjes afgewerkt, nemen de lezer bij de hand om via trappen kapellen, nissen, ramen in glasmozaïek, enz de mooiste kathedraal van Nederland te leren kennen: die staat in Haarlem. Het is de persoonlijke bewondering van de tekenaar en auteur (nvdr, Thé Tjong- King woont in Haarlem) die de lezer meevoert via verhaal en illustraties naar het indrukwekkende gebouw. Het kan een leerrijke tocht zijn als het verhaal en alles wat er in de kerk aan interessante dingen te beleven valt samengaat met alle bezienswaardigheden. En daar wringt het schoentje een beetje. 

Het verhaal is enerzijds een beetje ondermaats. De robijn die ontvreemd is zal Markus vinden, de dief liet het juweel vallen en kwam terecht tussen stukjes glas. Het moet gezegd: de tekenaar maakt er een secuur werk van. Toch denk ik dat dit boek te weinig zal aanspreken – ook al is er een verklarende woordenlijst en een lijst met de betekenis van de afgebeelde dieren in de kerk; er zijn te veel woorden die niets meer zeggen omdat ze niet (meer) gekend zijn. Zoals een 'Plebanie': in ons taalgebied kennen we dat gebouw als de 'pastorij'. Wat betekent een monstrans of een annunciatie? Zelfs al staat de betekenis van die woorden achteraan in het boek uitgelegd, het blijft moeilijk om alles te volgen.

Het verhaaltje is zeer eenvoudig en voor lezers vanaf 8 jaar te bevatten, maar de tocht door het labyrint van torens en koepels en nissen, met al die moeilijke uitleg, is alleen voor ingewijden.