6+ | 2019
Van Holkema & Warendorf
ISBN 9789000369263
FICTIE , 159 p. , €15
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
Bekijk op bol.com
tweedehands boeken

Het kattenmannetje

en andere sprookjes
Janneke Schotveld (auteur) Martijn van der Linden (illustrator), Georgien Overwater (illustrator), Nazrina Rodjan (illustrator), Milja Praagman (illustrator), Tanneke Wigersma (illustrator), Annette Fienieg (illustrator), Jan Jutte (illustrator), Annet Schaap (illustrator), Sanne te Loo (illustrator), Liset Celie (illustrator), Job van Gelder (illustrator), Linda Groeneveld (illustrator), Kirsten Offring (illustrator), Takako Hamano (illustrator), Kristof Devos (illustrator)

De cover van 'Het Kattenmannetje en andere sprookjes' ziet er enigszins nostalgisch uit maar wie de achterflap bekijkt, zal lezen dat het hier een verzameling moderne sprookjes betreft. Janneke Schotveld verrast lezer en voorlezer met vijftien eigentijdse sprookjesachtige verhalen. Zo is er het eenzame Kattenmannetje die met katten praat en de problemen die ze hem toevertrouwen oplost, tot hij zelf ziek wordt. Dan zijn het de katten die op hun beurt voor hem zullen zorgen. In sommige verhalen herken je sprookjesachtige kenmerken en associaties met bekende sprookjes en namen. Zoals in het verhaal van Prins Ebben die onderdak vindt bij zeven reuzinnen. Hij lijkt er veilig te zijn tot zijn jaloerse stiefvader-koning plots vermomd als vriendelijk boertje aanklopt met een mand vol heerlijke appels. Of in het verhaal van Ali Baba, die het in tegenstelling tot zijn verre overgrootvader niet opneemt tegen veertig rovers, maar tegen veertig ridsters. Sommige verhalen hebben een meer eigentijds karakter, zoals het koninginnenpaar dat ten einde raad een ouderwetse ooievaar aanspreekt om hun kinderwens te vervullen. Of de draak die vanbuiten een jongen is maar zich inwendig een meisje voelt.

In de meeste sprookjes komen tegenstellingen zoals jong en oud, arm en rijk, dapper en slap nog treffend voor. Draken kunnen ook spreken en heksen beschikken nog over hun toverkrachten. Het nieuwe zit hem in de onverwachte wendingen, eigentijdse uitspraken die vooral door de volwassen voorlezers gewaardeerd zullen worden, herkenbare linken met de werkelijkheid en een uitgesproken oog voor diversiteit.

Deze vlot geschreven opvolger van de eerder verschenen sprookjesbundel ‘Kikkerbilletjes van de koning’, richt zich tot een breed publiek van kinderen die aan zelf lezen toe zijn. Ook nu verrijken vijftien bekende en minder bekende illustratoren, met elk hun eigen stijl, de verschillende verhalen.

Hedwige Buys
Diversiteit | Sprookjes