Het grote taartenboek

Een kijk- en zoekboek

In dit grote zoekboek zijn de drie verhalen over 'de taart' verzameld. Het zijn verhalen zonder woorden waarover heel veel te zeggen en waarin heel wat te beleven valt. In 'Waar is de taart?' zijn de taarten van meneer en mevrouw Hond gestolen. De daders worden op heterdaad betrapt. Het verdere verhaal is één grote klopjacht. Naast de zoektocht zijn er op elke prent nog heel veel andere dingen te zien waarover je vragen kan stellen of de kinderen kan laten vertellen.
In 'Picknick met taart' hebben de honden weer twee prachtige taarten gebakken om te gaan picknicken en weer worden ze gestolen. 'Eens een dief, altijd een dief', denken de dieren en dus zijn de daders uit het eerste verhaal de verdachten, maar het loopt toch anders.
In 'Verjaardag met taart' zie je eerst de voorbereiding voor het feest. Er wordt volop gewerkt aan de versiering en aan de taart. Maar er gaat ook van alles mis. Zal er dit keer wel taart zijn? En wie is er jarig? En wie heeft dat halssnoer gestolen? Dit is een knappe woordenloze detective.
Deze drie verhalen gaan over dezelfde figuren met altijd weer de taarten als uitgangspunt. Jonge kinderen houden van herhaling maar elk verhaal heeft een andere wending, zodat het spannend blijft. Je begint deze verhalen best niet onvoorbereid met de kinderen te lezen. Er zouden weleens veel leuke details aan je aandacht kunnen ontsnappen. Anderzijds ben ik er ook van overtuigd dat kinderen dingen zullen vinden waar een volwassene overheen kijkt.
'Waar is de taart?' werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en dat is meer dan terecht.