De ware verhalen van de leugenbaron

Siska Goeminne (1968) studeerde Germaanse talen en kunst- en cultuurbeleid. Ze werkte aan de K.U.Leuven op de afdeling Nederlandse taalbeheersing en als redacteur bij een uitgeverij. Bij het grote publiek is ze bekend als jeugdauteur. Verschillende van haar boeken werden genomineerd voor de Boekenleeuw en voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. Tom Hautekiet is graficus en illustrator. Hij maakte de illustraties voor het succesvolle 'Steek je vinger in de lucht'. In 2008 ontving hij de Plantin Moretusprijs in de categorie kinder- en jeugdboeken.
Siska Goeminne bewerkte de beroemde verhalen van de Baron von Münchhausen en Warre Borgmans vertelt ze alsof hij ze zelf heeft beleefd. Reis samen met de leugenbaron van Rusland naar de maan en tot in de buik van een reusachtige vis.
Naast ‘De Notenkraker’ en ‘Honderd kussen van een wonderkind’ over Wolfgang Amadeus Mozart is ook ‘De ware verhalen van een leugenbaron’ een prachtig luisterboekje. Warre Borgmans vertelt op een meeslepende manier de beroemde leugenverhalen van Baron von Münchhausen. En wee je gebeente als je de Baron niet gelooft. Want hij keert een wolf binnenstebuiten, is de Kalief van Bagdad op het nippertje te slim af en naait zijn doormidden gehakte paard met een klimoprank weer aan elkaar.  De prachtige muziek uit verschillende symfonieën van niemand minder dan Joseph Haydn en uitgevoerd door het orkest van de Filharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe ondersteunt de verhalen en geeft het geheel een extra dimensie. Door de manier waarop de muziek en de tekst op elkaar zijn afgestemd wordt de spanning extra opgevoerd. De levendige illustraties en de manier waarop de tekeningen weergegeven werden, maken het geheel compleet.
‘De ware verhalen van de leugenbaron' biedt kinderen de kans om op een speelse manier kennis te maken met klassieke muziek. Als dit soort boeken in scholen nu eens verplicht werden...