5+ | 2015
Ploegsma
ISBN 978-90-216-7299-1
FICTIE , 192 p. , €17.50
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

De sprookjeskoningin

Nieuwe sprookjes voor kinderen
Ad Grooten (auteur) Martijn van der Linden (illustrator)

Er was eens ... Een boosaardige heks, een pratende forel, een verliefde keukenmeid, een betoverde jurk en een dappere kleermaker ... Een verzameling van twintig prachtige verhalen vol échte sprookjesfiguren. Stuk voor stuk pareltjes. De verhalen leunen aan bij de oude bekenden maar zijn met een ludiek modern sausje overgoten. Zo heet de koning bv. niet meer Arthur, maar gewoon Kenny. Hij houdt niet van harp maar is fan van doedelzak. De namen zijn dan misschien gemoderniseerd, wat onveranderd blijft is dat het goede altijd zegeviert en de slechten het onderspit delven. De zege wordt, zoals het een écht sprookje betaamt, bereikt door middel van een list én een grote portie geluk.

De prachtige paginagrootte illustraties door Martijn van der Linden staan op zich. Sobere tekeningen met dromerige achtergronden in mooie kleuren die in elkaar overlopen. Op de voorgrond wordt vaak een enkel personage scherper uitgelicht. De kleinere illustraties die speels her en der over de pagina's aangebracht werden zorgen voor een mooie combi tussen tekst en beeld. Stuk voor stuk echte pareltjes die maken dat je ook wel eens gewoon door het boek bladert om ze te bekijken, zonder tot lezen over te gaan. 

De sprookjesschrijver in kwestie, Ad Grooten, is eigenlijk een rasechte muzikant. Hij schreef liedjes voor Kinderen voor Kinderen en voor de mede door hem opgerichte kinderband Cowboy Billie Boem. Toen de Efteling hem vroeg de eerste Sprookjesboom-musical te schrijven ging hij op hun voorstel in. Het was een succes en hierna volgden nog twee boeken met sprookjes van de Efteling. Grooten had de smaak te pakken! 'De sprookjeskoningin' werd zijn eerste eigen sprookjesbundel. Wat mij betreft een voltreffer! 'Sprookjes zoals sprookjes horen te zijn, over boze toverkunsten en onverwachte helden, over listen en plannetjes en de kunst van het geluk.'

Jasmien Repriels
Sprookjes