De dag dat de zee weg was en andere verhalen

Op een mooie – of eerder trieste – dag blijkt de zee plots weg te zijn. De vissen liggen wat te happen naar adem op de droge bodem. Zelfs de (zeer belezen) inktvis weet zich geen raad. Maar Kees, de kleine garnaal, blijft niet bij de pakken zitten. Hij zal dit probleem tot op de bodem uitzoeken!
Na zijn filosofische bestseller ‘Uit verveling’ besloot Awee Prins een nieuw publiek aan te boren en bracht hij de verhalen die hij aan zijn zonen voorlas naar de uitgevers. Die vochten erom en de onvolprezen Thé Tjong-Khing was meteen bereid het boek te illustreren.

‘De dag dat de zee weg was’ bundelt vijf korte (voorlees)verhalen met of over dieren in bijzondere, soms grappige, maar steeds licht absurde situaties. Zo zijn er de slimme wasberen die aanbieden het beddengoed van de aartsluie ijsberen heerlijk proper te houden tijdens de zomermaanden. Er is het kleine konijn dat graag een olifant wil worden. Het varkentje met een modderverslaving en Slimme Hans die iedereen – uiteraard – te slim af is. Stuk voor stuk verhaaltjes die wel wat vragen zullen oproepen bij pientere luisteraars. Zo is er het verhaal van Slimme Hans die bij het naar huis wandelen de gevaarlijke omweg door het bos neemt. Alle kinderen zullen uiteraard verwachten dat het fout loopt. Vervolgens lezen we echter: 'Maar het loopt allemaal goed af, hoor! Dit is tenslotte een sprookje en niet het echte leven. In het echte leven loopt bijna nooit iets goed af: alleen heuvels lopen daar goed af.'

Awee Prins gaat zware maatschappelijke thema’s niet uit de weg. Hans blijkt te liegen en bedriegen om zijn broertjes en zusjes eten te kunnen geven. Hun mama en papa hebben hun verlaten ‘omdat ze liever zelf gelukkig willen worden dan elke dag hun kinderen gelukkig te maken.’ Een harde zin voor de kleine luisteraar die naast je zit. Je neemt dus best wat extra tijd als je voorleest bij het slapengaan. Samen met Thé Tjong-Khings prachtige illustraties vormen de verhaaltjes een mooi geheel voor de ietwat ervaren luisteraar. Om voor te lezen, zonder er zelf bij in slaap te vallen.