Clara's grote reis

Clara, nog een kleine neushoorn, verblijft als een huisdier bij een familie in India. Ze speelt er met de kinderen en geniet volop van de heerlijke hapjes. Ze herinnert zich vaag dat zij met haar mama rustig graasde op een sappig grasland, toen plots een troep mannen te paard haar gevangennamen. Clara wordt steeds groter en wanneer ze wel 1500 kg weegt, komt een lieve man, Douwe, haar ophalen. Met zijn zeilschip gaan beiden op wereldreis. Je kan je voorstellen dat Clara overal waar ze aanmeren veel bekijks heeft!

In de reeks van reuze gouden boekjes is dit voorleesboek weer een prachtig verhaal. Het is een mooi initiatief om succesrijke prentenboeken uit het verleden op die manier weer te doen herleven. Kinderen die het nu in handen krijgen zijn er eveneens dol op. Ook dit verhaal is origineel, fantasierijk en avontuurlijk. De vertelstijl is perfect gericht op jonge kinderen, korte zinnetjes met eenvoudig taalgebruik. De zinsstructuur nodigt uit om dit avontuur expressief met de gepaste mimiek voor te lezen. Het is een plezier om het avontuur te beleven vanuit het perspectief van dit log maar ongelooflijk lief nijlpaard. 

De illustraties van Thé Tjong-Khing zijn prachtig uitgewerkt, er is een mooi samenspel van kleurschakeringen. Ze spreken tot de verbeelding en met de vele onooglijke details heb je zin om er lang bij te dagdromen. Helemaal op het einde van het prentenboek ontdek je een historische pentekening waarop het verhaal van Clara beschreven staat. De allereerste neushoorn die bijna 300 jaar geleden voor de eerste keer in Nederland aankwam. Ze heeft ook werkelijk met de eigenaar Douwe Mout een reis door Europa gemaakt.

Het is bijzonder dat hier een stukje geschiedenis aan de kleuter meegegeven wordt. Het belang van kennis over ons verleden vormt de basis hoe we tegen het heden aankijken.