Al zolang er mensen bestaan

Verhalen van over de hele wereld

Sassafras De Bruyn bracht in dit lijvige boek enkele korte verhalen samen onder vier grote thema's: aarde, lucht, vuur en water. Elk verhaal is kort ingeleid en voorzien van een korte titel, eventueel een korte inleiding, en het land van oorsprong. Ze zijn bovendien prachtig geïllustreerd in blauwe tekeningen.

De verhalen zijn voor de meesten waarschijnlijk onbekend, maar na een korte rondvraag in mijn omgeving, bleken de meeste verhalen ook effectief bekende verhalen te zijn uit de streek die Sassafras aanhaalt. Het zijn ook wel stuk voor stuk pareltjes van verhalen, dus verwonderde het me niet dat ze bekend zijn – en gekozen voor dit boek. De verhalen zelf zijn geschreven in een taal die helder, kort en duidelijk is, maar nooit kinderlijk of betuttelend. De teksten zijn vrolijk en warm. De verhalen tonen op een verwarmende manier dat mensen – al zolang er mensen bestaan – over de hele wereld met dezelfde problemen geconfronteerd worden, maar ook dat iedereen troost nodig heeft. Het was ook fijn te zien dat kinderboeken nog steeds de plek is waar hoopvolle boodschappen blijven werken, voor jong en oud.

De illustraties zijn voorzichtig, teder en sprekend. De keuze om ze in het blauw (in plaats van het gebruikelijke zwart) te doen, werkt verbindend over het gehele boek. Je kan de prenten blijven bekijken en de bladschikking is prachtig om naar te kijken. Dat dit boek is uitgegeven in een mooi afgewerkte uitgave, kan alleen maar toegejuichd worden. Het is echter jammer dat de prenten de overhand krijgen op de tekst: tijdens het lezen werd ik meermaals afgeleid door de prenten tussen de tekst, hoewel ze die tekst wel goed grafisch weergeven. Ik vermoed dat, als ik als ervaren lezer het een uitdaging vond om mijn aandacht goed te verdelen, dat het voor jonge lezers helemaal moeilijk wordt. Dat maakt het boek minder geschikt als leesboek voor kinderen, maar kan je het zeker maar toejuichen voor een voorleesboek. Aangezien de prenten zoals gezegd zo voorzichtig en teder zijn, zal het ongetwijfeld goed onthaald worden als verhaaltjes voor het slapengaan.

Dit boek kan je dan ook ongetwijfeld inzetten in de klas of voor het slapengaan, en toont op wonderlijke wijze dat de wereld vol verhalen zit.