Zwanger Van Verlangen

Dillan is iemand die in verschillende, parallelle werelden leeft. In zijn eerste leven was hij de geliefde van Caitlin, een Schots meisje die leefde in de zestiende eeuw. Hun zielen waren met elkaar verweven. In zijn huidig leven is hij een heel begaafde jongen die het spoor bijster is: hij verveelt zich in de klas en niemand begrijpt wat er met hem aan de hand is. Ook al heeft hij een innige vriendschap met Isa die verliefd op hem is; er kan niets of niemand tippen aan Caitlin, en dat maakt hem helemaal mysterieus en onverstaanbaar voor zijn omgeving. De klasbegeleidster gelooft niets van zijn ander leven, ook al legt hij het tot vervelens toe uit dat zijn leven in de zestiende eeuw veel boeiender en mooier is. Hij moet gewoon beter zijn best doen en wat harder werken in plaats van met zijn hoofd in de Schotse hooglanden te vertoeven. Op een dag besluit hij Caitlin te gaan zoeken.

In deze mooie vertelling zijn de twee levens van Dillan met elkaar verweven; ze kunnen niet losgekoppeld worden van elkaar en dat maakt van hem een boeiende persoonlijkheid die op zoek is naar de volmaakte liefde. Je leert ook de mysterieuze Caitlin kennen die geboren en getogen is op een schapenboerderij in een onherbergzame streek in Schotland. Er hangt een waas van mysterie en constant verlangen tussen de twee hoofdpersonages. Ze zijn onbereikbaar voor elkaar en toch kunnen ze communiceren via hun 'ziel'. Het is spannend hoe de schrijver de lezer meeneemt in de zoektocht die de twee jongeren over de tijdsgerenzen heen voert. De karakters zijn uitermate mooi en levendig in beeld gebracht, mede door de  leefwereld van Caitlin en haar familie te schetsen; van het eenvoudige maar harde leven in Schotland. Samen met de beschrijvingen van de prachtige en woeste natuur en de eigengereide persoonlijkheid van Caitlin krijg je als lezer een heel spannend en leerzaam verhaal, en de geschiedenis is niet ver weg. Gelijklopend is er ook nog het verhaal van de vriendschap tussen Dillan en Isa die zich voltrekt in het 'echte' leven. Wanneer ze samen gaan kamperen is het verlangen van beiden groot om met elkaar te vrijen, maar als puntje bij paaltje komt is er Caitlin die een wig drijft tussen hen beiden. 

Er zit ook een constante spanning in de beide verhaallijnen. Caitlin wordt bijvoorbeeld geschaakt door een Moor – zij waren als plunderaars voorbijgetrokken in de streek waar Caitlin woonde met haar familie. Hij zal haar meenemen naar het warme zuiden van Spanje om haar daar tot zijn bruid te maken. Op het einde komen de twee verhalen samen: Dillan vertrekt naar Spanje om haar te zoeken en zal uiteindelijk zijn geliefde Caitlin kunnen loslaten en vrede vinden.

Een mytisch verhaal dat verleden en heden samenbrengt in de vorm van een spannende zoektocht van jongvolwassenen met de link naar verschillende perioden in de geschiedenis en waar hun werelden samenkomen en elkaar verrijken. Een aanrader.