Zwaartekracht

Na de dood van haar moeder is Marens vader met haar teruggekeerd naar Noorwegen. Maren weet nooit goed een houding aan te nemen; 'jezelf zijn' is voor haar een moeilijk begrip. Ze heeft ondervonden dat ze zich het meest op haar gemak voelt wanneer ze zich zo onopvallend gedraagt dat niemand haar opmerkt. Ze maakt zich onzichtbaar en hoe minder contact ze heeft, hoe veiliger ze zich voelt. Maren is heel pienter en een continue gedachtestroom bepaalt haar emoties, ze zou die zo graag een halt toe roepen.
Ze meldt zich aan bij een cursus filosofie en de docent Ole zegt wat zij denkt. Ze voelt zich opgelucht dat ze eindelijk iemand ontmoet die ook zo doordenkt over 'het leven an sich'. Ze wil hem koste wat het kost bereiken en omdat hij haar in de cursus niet opmerkt, maakt ze een nieuw profiel aan op Facebook. Ze neemt een andere naam aan, nl. Lila en verandert ook haar uiterlijk. Ze is verrast wanneer haar omgeving haar nu wel opmerkt en de jongeren interesse in haar tonen. Deze verandering schept zelfvertrouwen. Ze ontdekt een nieuwe wereld van gevoelens waarbij geluk ook samengaat met een intens verdriet, diep in haar. Ze was zó klein toen haar moeder van haar heenging.
Ole gaat in op haar vriendschapsverzoek op Facebook en er groeit een boeiende relatie tussen hen waarin Maren zich volledig begrepen voelt. Ze is zielsgelukkig tot op het moment dat Ole ontdekt wie ze in werkelijkheid is. Hij verneemt dat ze pas zestien is en voor een docent is dergelijke verhouding niet toegestaan. Maren komt als het ware in een zwart gat terecht en veroorzaakt, niet met opzet, een verkeersongeluk. In een vlaag van waanzin (door een overdosis drugs) werpt ze een steen over de reling van een viaduct. Deze komt op een wagen terecht en de vrouwelijke bestuurder raakt gewond. Maren zit verstrikt in een kluwen van angst en wroeging. En er was een getuige...
Als een schaduw volg je Maren op de voet in al haar emoties en gedachten. Op een heel subtiele manier geeft de auteur de wisselwerking tussen de houding van Maren en die van haar omgeving weer. Ragfijn, met veel gevoel voor details volgen we het proces waarin Maren haar verdriet en eenzaamheid verwerkt en openbloeit tot een boeiend en intelligent meisje met een sterke maturiteit. Wanneer de waarheid over haar dubbele rol ontdekt wordt en ze in een vlaag van waanzin iets erg stoms doet, stort haar wereld in elkaar. Een sterk verhaal, beeldrijk verteld.