Zwaan laat het waaien

Zwaan is hoogzwanger. De baby kan elk moment komen. Maar papa Leon vaart met zijn boot ergens op zee. Op zee is er weinig wind. Mama vreest dat papa daardoor te laat zal komen, en dat wil ze niet. Ze doet er alles aan om papa toch tijdig thuis te krijgen. Ze knutselt allerlei 'windmachines' in elkaar zodat er een heuse storm opsteekt. Leon is net op tijd om de kleine op te vangen...
Marjolijn Hof en Ceseli Josephus Jitta hebben samen een niet zo alledaags verhaal in een niet zo alledaags jasje gestoken. Het boek trok me aan omdat het iets eigenzinnigs uitstraalde. De tekeningen en het verhaal geven mooi de spanning weer waarmee een aanstaande moeder te maken krijgt indien de papa niet thuis is. De prenten zijn heel apart en geven dit zware thema toch een tikkeltje humor mee.
Of het een prentenboek is dat jonge kinderen zal bekoren, is maar de vraag. Oudere kinderen zullen misschien wel de humor appreciëren. Maar grijpen zij dan weer spontaan zelf naar een prentenboek? Ik ben er wel van overtuigd dat je dit boek zult terugvinden in de boekenkast van iemand die houdt van boeken die niet alledaags zijn en die genoeg zin heeft voor humor en relativering.