10+ | 2010
Moon
ISBN 978-90-488-0713-0
FICTIE , 300 p. , €13.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Z@p boy

Elizabeth Honey (auteur) Elly Hees (illustrator)

Ned woont  met zijn moeder in het zuiden van Australië. Zij houdt zich bezig met het onderzoek van bomen en is daardoor weinig thuis. Ned heeft twee hobby's, namelijk reptielen (voornamelijk slangen) en computers. Zijn ouders zijn gescheiden, van zijn vader is geen sprake meer.
Om zijn nogal labiele moeder even rust te gunnen, gaat Ned op advies van een psychiater voor een paar weken bij zijn tante in Northern Territory logeren. Daar leert hij zijn nichtje Kate veel beter kennen. Omdat hij zo verzot is op slangen gaat Kate samen met een aboriginaljongetje voor hem op zoek naar een python
Na een tijdje gaat Ned terug naar huis waar zijn moeder hem weet te zeggen dat ze voor een paar weken gaan logeren bij Martha in Amerika. Daar houdt Ned contact met Kate via een chatroom. Kate vertelt hem dat HUN python na de ontmoeting met Frank Laana (bijnaam de cowboy omdat hij altijd een cowboyhoed draagt) in de winkel van haar vader op mysterieuze wijze is verdwenen …
In Amerika leert Ned Rocky kennen. Volgens Rocky zou er in het bos achter hun huis een beer rond lopen. De jongens gaan op zoek naar de beer en zien dat het om een moederbeer en twee jongen.  Als Rocky zijn mond voorbij praat tegen de natuurfotograaf over de beren vinden ze kort daarna de moederbeer doodgeschoten in het bos. De cowboy blijkt ook met dit feit iets mee te maken te hebben. Nu is voor Ned de maat vol! Samen met Kate (in Australië) en Rocky (in Amerika) start hij een wereldwijde zoektocht naar de cowboy. Al gauw krijgen ze hulp via een chatroom van Yvette in Frankrijk en Pienterman in Jamaica. Ze doen er alles aan om de dierensmokkel te stoppen.
Dit is een goed opgebouwd detectiveverhaal waarin milieu- en natuurbescherming centraal staan. Een thema dat heel wat jonge tieners aanspreekt. Het gaat eveneens over wereldwijde vriendschappen en over wat je met wat samenwerken kan bereiken.

Els van Oosterwyck
Natuurbescherming | Vriendschap
origineel: Remote Man (Engels) - Sabine Mutsaers (vertaler)