6+ | 2017
Querido
ISBN 978-90-451-2105-5
FICTIE , 86 p. , €12.99
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Zondag maandag sterrendag

Anna Woltz (auteur) Annet Schaap (illustrator)

Op de eerste bladzijde spreekt Nora de lezer toe en stelt ze zich voor als uitvinder. Wie verder leest, zal merken dat haar uitvindingen niet echt doeltreffend zijn maar dat ze eerder een uiting van haar creatieve blik op de werkelijkheid blijken. Die creativiteit komt haar niet alleen goed van pas als zusje van drie oudere, enigszins plaagzieke broers. Ze kan er ook mooi gebruik van maken bij het leggen van contact met haar nieuwe buurjongen, Sep. Sep blijkt alles van sterren te weten maar een spreekbeurt houden over dit onderwerp, dat durft hij niet. Nora besluit hem daarbij te helpen.

Dit aantrekkelijk uitgegeven boek maakt deel uit van de reeks ‘Tijgerlezen’. Deze reeks richt zich tot eerste lezers die aan een langer verhaal toe zijn. Er staat geen AVI-aanduiding vermeld maar dat hoeft ook niet want alle ingrediënten om jonge lezers plezier en gelijktijdig oefening te bieden zijn aanwezig. Anna Woltz zet op een mooie subtiele manier twee karakters neer. De energieke, grappige, buiten de lijntjes denkende Nora en de wetenschappelijk geïnspireerde Sep zijn voor jonge lezers herkenbaar, evenals de context waarin het verhaal zich afspeelt. Door het verhaal verweeft de auteur kleine momenten van spanning, die worden afgewisseld met aandacht voor de innerlijke gedachten van de hoofdpersonages. De hele tijd blijft Nora de lezer toespreken, het is alsof ze een dialoog aangaat, die voor betrokkenheid zorgt. Dat maakt dat het verhaal heel vlot leest en de zin om verder te lezen aangewakkerd blijft. Er is veel aandacht voor zorgvuldig gebruik van een rijke woordenschat. Ook over de lay-out is nagedacht. Groot gedrukte zinnen, vaak kort maar soms ook langer dan één lijn, beginnen telkens aan de kantlijn. Spaties tussen de zinnen zijn ruim en in de rand is er veel witruimte voorzien. Dit zorgt, in combinatie met de kleurrijke illustraties die het verhaal op humoristische wijze ondersteunen, voor rust.

'Zondag maandag sterrendag' beantwoordt volledig aan wat de achterflap aankondigt. Dit is een boek dat uitnodigt om zelfstandig en met plezier aan het lezen te gaan. Het nodigt uit  om ook de andere titels uit deze reeks, die worden voorgesteld op de laatste bladzijden, in te kijken.

Hedwige Buys
Buren | Anders zijn
uit de reeks: Tijgerlezen