Zo teken je de Gruffalo en zijn vrienden

Naar aanleiding van het jubileum van Julia Donaldson en Axel Scheffler, nodigt Axel Scheffler lezers uit om de favoriete figuren uit hun boeken te leren tekenen. De meest bekende van deze figuren is wellicht de Gruffalo. Maar daarnaast komen ook het kind van de Gruffalo, de heks uit Klim maar op mijn bezemsteel, De slak en de walvis, Rinus uit De rommelige reus, Hutjemutje, het aapje uit Mijn mama heeft geen slurf en Simon die een boek leest in Het lievelingsboek van Simon er in voor. Voor de acht verschillende figuren gebruikt Scheffler dezelfde opbouw. Allereerst situeert hij zijn personage in het boek en vertelt hij erbij hoe het is ontstaan. Daar horen originele, nooit eerder getoonde schetsen en ideeën bij. Daarna volgt een stappenplan dat de gebruiker van het boek geleidelijk meeneemt. Die oefening mondt dan uit in het zelf tekenen van het personage. Elk hoofdstuk krijgt als afsluiting een creatieve verwerking.

Tussendoor vind je toptips, waarin hij technieken toelicht die ervoor zorgen dat gezichtsuitdrukkingen, bewegingen en kleurgebruik je illustratie sterker maken.

Je kan je afvragen: voor wie is dit boek bedoeld? Omwille van de vele bladzijden die uitnodigen om zelf aan het tekenen te gaan, lijkt het niet geschikt voor bibliotheken. Dat is jammer want daardoor bereikt het wellicht niet echt het brede publiek dat vertrouwd is met de voorgestelde figuren. Maar als je de mooie uitgave beschouwt als een variatie op het succes van het duo Scheffler-Donaldson, dan nodigt het uit om de illustrator beter te leren kennen en je als kind te laten inspireren door zijn suggesties.