Zo praat je met een tijger en andere dieren

Ik vind de invalshoek van dit boek leuk. Communicatie is een belangrijk thema in de natuur. Helaas laat de uitwerking ervan in dit boek wat te wensen over. Ten eerste nemen de tekeningen een loopje met de realiteit door erg vlak te tekenen en dieren uit verhouding te trekken. Door de ogen van de dieren in verhouding veel groter te tekenen dan ze werkelijk zijn, lijken de figuren wel karikaturen van zichzelf.

Verder zit er ook een fout in de vormgeving van dit boek. In het begin van elke dubbele pagina kan je immers een tekst vinden in een groter lettertype. Dat is zogezegd de inleiding op het thema waarover die bladzijde gaat. Helaas staan daar meestal weetjes in die evenredig zijn aan de andere weetjes op de pagina die kleiner gedrukt zijn. Om te weten wat nu juist het thema is dat de samenhang op een pagina voorziet, moet je niet de titel of de inleiding lezen, maar links boven naar het kleine woordje in de hoek kijken. Wanneer dat de titel zou zijn en de inleiding dat begrip zou verduidelijken, zou het boek al veel vlotter lezen.

Tot slot vind ik het jammer dat het boek zich niet helemaal toespitst op de communicatie, maar te pas en te onpas met andere weetjes aankomt over de dieren. Ik mis wat focus en diepgang.