Zo blij met jou!

Sofia lijkt zich niet lekker te voelen. Ze heeft geen honger en ze weigert zelfs een zakje drop van oma. Ze weet niet goed wat er aan de hand is. Maar oma weet het wel. Sofia is verliefd. Samen gaan ze op zoek naar de gevoelens die hier achter schuilen: benauwdheid, blijheid, zweverigheid, onzekerheid, ... Sofia vraagt aan oma of je ook te veel van iemand kan houden, zoveel dat je er aan doodgaat. Oma vertelt over haar verliefdheid op opa en Sofia krijgt heel wat vragen beantwoord.
Oma geeft Sofia de raad om het aan de jongen te vertellen. Sofia zal zich dan wat beter voelen. Alleen weet Sofia niet goed hoe. Ook nu vertelt oma hoe zij en opa dat deden. Sofia vindt het een goed idee, maar vindt haar eigen manier om haar verliefdheid duidelijk te maken. Dit wordt op de laatste bladzijde, zonder verdere woorden, duidelijk gemaakt.
Voor kinderen is een gevoel als verliefdheid vaak verwarrend. Ze hebben moeite met het benoemen van hun gevoelens en weten vaak ook niet wat ze ermee moeten aanvangen. Dit boek zal hen zeker wat helpen, al is het maar om verliefdheid wat uit te leggen. De verliefdheid van Sofia wordt immers vanuit haar standpunt bekeken en wordt serieus genomen. De goede band tussen grootmoeder en kleinkind zorgt voor een vertrouwde, warme sfeer.
Een mooi, vertederend prentenboek met dromerige en wat zweverige illustraties die perfect bij het thema passen. Het boek begint met een beeld op Sofia’s straat en eindigt daar ook mee. De jongen op wie ze verliefd is, staat ook op beide prenten. Zo is het verhaal helemaal rond. Op de meeste prenten komen ook twee verliefde vogeltjes terug, die met hun eigen verliefdheid bezig zijn.
Eigenlijk is dit een boek voor alle leeftijden, net zoals verliefdheid dat is.