Zelfs als we zwijgen

Wie overleeft het spel dat ze spelen?

In deze donkere thriller leren we vijf jongeren kennen met een gemeenschappelijke geschiedenis. Ze kennen elkaar van op school, en vertoeven vaak in een magische spelwereld. Hun karakters daar werken samen om moordonderzoeken op te lossen. Ze voelen zich goed in die wereld vol magie, dobbelstenen en speldozen. Maar al snel blijkt dat niet iedereen zich even goed voelt in de echte wereld. Iedereen heeft geheimen en eigen demonen. En door die geheimen zijn ze steeds verder uit elkaar gegroeid.

De groep spreekt een laatste keer af voor een laatste moordonderzoek. In een luxueuze chalet in de bergen, trekken ze zich terug voor een afscheidssessie. Maar dan komen elementen uit het spel tot leven. De chalet keert zich tegen hen. En de moordverhalen over de berg waar ze zich bevinden, lijken steeds meer realiteit te worden.

Op vlak van woordgebruik is dit boek even wennen. Onder andere de voornaamwoorden “hen” en “hun” worden frequent gebruikt. Deze voornaamwoorden kunnen gebruikt worden als iemand zich niet identificeert als man of als vrouw. Dit is nieuw binnen de jeugdliteratuur, maar zeker een sterk signaal.

Wat stoort is dat de groep bestaat uit 5 personen die allemaal een gigantische rugzak hebben. 1 meisjes is autistisch en heeft een auto-ongeval gehad met blijvende schade. Een andere jongen loopt op krukken en takelt langzaam af. Een derde leeft in bijzondere armoede en gaat niet meer naar school om te kunnen werken … Hierdoor zijn er heel veel gevoeligheden tijdens gesprekken, en bezit elk karakter veel verschillende lagen. Die lagen leer je tijdens het lezen steeds beter kennen. Toch is het van het goede iets te veel.

Het verhaal beslaat op zich maar een aantal uur. Een korte periode waarin het helemaal fout loopt. Elk hoofdstuk wordt afwisselend verteld vanuit een ander personage. Hier moet je best je aandacht bijhouden, want elke persoon heeft zijn eigen gevoeligheden, bondgenoten en vijanden. En dit is misschien wat het verhaal zo onrealistisch maakt. Elk personage heeft zo'n uitgesproken problematiek, waardoor de gevoeligheden binnen de groep onbeperkt zijn. Het boek is wel erg spannend geschreven. Doorheen het verhaal lijk je elk personage beter kennen, en leer je meer over hun persoonlijkheid en situatie.

Als je houdt van een spannende thriller is dit een geschikt boek. Er zijn mooie elementen in opgenomen over vriendschap en geloven in jezelf. Maar een iets minder zwaar profiel van jongeren was geloofwaardiger geweest.