Zeepaardjes

Dierenfamilies is een mooie en met veel zorg uitgegeven serie over dieren, voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. In elk van de 36 delen komt één diersoort uitgebreid aan bod. Ook al wordt er heel wat talige informatie gegeven, hetzij als tekst, als legende bij de foto’s of in de vorm van korte weetjes, toch ligt de nadruk vooral op de vele, prachtige en vaak paginagrote foto’s. Er wordt veel aandacht besteed aan het gedrag van het dier in kwestie, maar ook aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Bovendien gaat het vaak om niet zo voor de hand liggende dieren, zoals in dit boek over zeepaardjes.
In vijf hoofdstukjes kom je alles te weten over deze bijzondere dieren: hoe ze leven, wat ze eten, hoe ze zich voortplanten, wie hun vijanden zijn … De foto’s zijn soms adembenemend mooi. Het boek eindigt met een verklarende woordenlijst en een register. Er wordt verwezen naar een aantal (Nederlandse) websites, waar je terecht kan voor nog meer info, en ook een woordje over de auteur ontbreekt niet. Toch een minpuntje: het eerste en ook tweede hoofdstuk worden in het midden doorbroken door een dubbele pagina met anderssoortige informatie. Dat stoort bij de lectuur.
Al bij al is dit een mooi kijkboek, met heel wat vlot geschreven tekst, in grote druk en met een open bladspiegel, wat aanzet tot lezen. Bovendien is dit soort boeken een grote hulp bij het maken van spreekbeurten.