Young Scientist

Doeboek over alle soorten vrienden

Ben je een wetenschapper in spe? Hou je van raadsels en ben je niet vies van een proefje? Dan is dit boek echt iets voor jou! De makers van het tijdschrift New Scientist hebben hun zesde boek voor de jeugd uit. Na vijf vakantieboeken is er nu het Young Scientist Doeboek.

Het centrale thema is vriendschap. Doorheen het boek komen er tien bijzondere vriendschappen aan bod. Als ik zeg bijzonder dan bedoel ik precies dat. Soms is een vriendschap ongewenst - denk maar aan parasieten – en soms wenst iemand als een kluizenaar door het leven te gaan. Wat voor een vriend ben je zelf en hoeveel vrienden maakt een mens in zijn leven?

In elk hoofdstuk wordt een specifieke vriendschap toegelicht met interessante weetjes en een kort artikel. Verder wordt ook wat verteld over de geschiedenis ervan en staan er interessante ‘wist-je-datjes’ bij een beschrijving van een onderzoek dat ooit werd uitgevoerd.

Omdat het een doeboek is, wordt er van de lezer actie verwacht. Hij of zij wordt per thema uitgedaagd om een experimentje uit te voeren. Daarnaast staan er nog uitdagende denkspellen in zoals logigrammen, codekrakers, doolhoven, nonogrammen, woordzoekers, een binaire puzzel, een sudoku en ten slotte ook nog een quiz. Voor diegenen die er niet genoeg van kunnen krijgen – wat ik best begrijp – staat er achteraan een prijsvraag. Daaraan deelnemen, geeft hen de kans om een scheurkalender te winnen van Young Scientist. Goed voor alle dagen boeiende en leerrijke weetjes!

Ik ben erg blij dat dit boek mijn pad heeft gekruist want ik kende het voorheen niet. Ik had als kind een abonnement op Wapiti en heb die boekjes echt verslonden. Young Scientist vind ik een aanrader voor tien- tot twaalfjarigen. Zelfs die kinderen die niet graag lezen kunnen hier in kleine hapjes interessante weetjes verorberen.

De vormgeving binnenin vind ik beter dan de kaft zelf. De illustraties op de kaft vind ik jammer genoeg niet aantrekkelijk genoeg. Daar had men naar mijn gevoel beter op dezelfde manier afgewisseld als binnenin het boek: een combinatie van verschillende soorten van tekeningen en foto’s. Handig dat elk onderwerp een andere achtergrondkleur krijgt, de lay-out vind ik overzichtelijk en afwisselend.