Yanti
Over de reis van haar leven
“Zo werd Yanti afgestaan aan ouders in een land daar ver vandaan.” Deze ene zin aan het begin van het boek vat het leven van Yanti goed samen. Yanti gaat in dit boek op zoek naar haar oorsprong. Ze maakt de reis van haar leven, naar het land waar ze geboren is, naar haar biologische ouders, maar vooral naar zichzelf. Haar zoektocht is een explosie aan gevoelens die in dit gedicht centraal staan. De zilveren vogel brengt Yanti naar waar ze vandaan komt en staat symbool voor het keerpunt in haar leven, de sprong die ze waagt. Yanti’s reis is een gedicht in rijmvorm geschreven en deels gebaseerd op het leven van de auteur. Yanti is uitgegeven door Studio Sesam die diversiteit in woord en beeld promoot.
De grootste troef van dit boek is de sfeerschepping. De rijmvorm en de dromerige illustraties maken van Yanti’s reis een kleurrijk en intiem gebeuren. De vele emoties die bij Yanti naar boven komen, worden op een symbolische manier vastgelegd in de illustraties en uitgediept in de tekst. Het gebruik van rijm zorgt ervoor dat het boek makkelijk leesbaar is en gevoelens oprecht overkomen. Hoewel het rijmschema niet vernieuwend is en de rijm niet uitmuntend, smaakt dit debuut naar meer.
Dit poëtische werk snijdt enkele relevante thema’s aan zoals migratie, belonging, identiteit en worsteling. Elk thema wordt in dit boek beschreven als een dynamiek tussen 'houden van en verlangen naar' enerzijds en 'afstoten en wegduwen' anderzijds. Die spanningsboog zorgt ervoor dat de thema’s herkenbaar zijn en de realiteit goed doorklinkt. Misschien mocht die spanning nog meer uitgespeeld worden en zou het verhaal zo een dynamischer karakter krijgen. Nu is de reis vooral een dromerige tocht. Het doorprikken van die droom in combinatie met een meer afwisselende rijmvorm zou het verhaal interessanter kunnen maken.
Frateur is een auteur om te aanbidden. Haar schrijfstijl is doorleefd, authentiek en eenvoudig. Haar verhaal is haar eigen, unieke reis. Een reis die ze wil delen met anderen die zich daarin kunnen herkennen. De kwetsbaarheid waarmee ze dit boek heeft geschreven, is iets waar we als lezer enkel dankbaar om kunnen zijn. Haar reis, op de vleugels van een zilveren vogel, hoeft zeker en vast niet hier te eindigen.
Haryanti Frateur, neem je ons binnenkort mee op een volgende reis?