Xinia's wraak

Xinia wordt gepest op school. Ze wordt uitgesloten door de kinderen van haar klas. Die laten haar bewust struikelen, gooien haar tas om, noemen haar Bossche Bol omdat ze dik is en bruin ... Ook zette iemand een filmpje op YouTube van Xinia die over de bok tracht te springen. Gelukkig heeft ze één goede vriendin: Brit. Beiden zijn ze heel verschillend, maar ze houden van verhalen verzinnen. Ze zitten samen met nog anderen van de klas in een groepschat. Brit stelt voor om uit de groep te stappen, maar Xinia weigert. Dan laat ook Brit haar in de steek. Brit negeert haar en ze loopt niet meer iedere dag met Xinia de school uit. Ze zoekt excuses en liegt om Xinia te ontlopen.

Nu heeft Xinia helemaal geen vriendinnen meer. Ook haar moeder begrijpt haar niet. Ze vindt dat Xinia een grote mond moet opzetten, dat ze weten met wie ze te maken hebben. Zo niet gaat zij wel eens met de juf praten, maar dat wil Xinia helemaal niet. Wanneer Luke nieuw in de klas is, vinden beide meisjes hem leuk, maar al snel weet heel de klas hiervan en worden er opnieuw grappen gemaakt. Op de bus op weg naar het pretpark zit Xinia naast Deborah want Brit negeert haar opnieuw. Wanneer er een onweer losbarst, besluit Xinia om in het rad te blijven zitten. Ze hoopt dat de bus in een haast vertrekt zonder haar. Ze wil niet gevonden worden. Gelukkig ontmoet ze in het park een Afrikaans meisje dat met haar familie in het park verblijft. Xinia liegt dat ze haar sleutel kwijt is en dat haar moeder boodschappen is gaan doen. Ze kan met Turine mee. Hier voelt ze zich begrepen. Ze kan er zelfs blijven slapen. Turine vertrouwt Xinia toe dat ze vroeger ook dik was en een eetstoornis had. Ze is in therapie geweest en nu gaat het beter met haar. Ze kijkt naar Xinia en ziet zichzelf zoals ze vroeger was. Turine wil Xinia doen inzien dat het geen zin heeft om bij de pakken te blijven zitten. Ze moet zich verzetten. Wanneer Xinia even later haar gsm terug opzet, ziet ze dat Brit echt ongerust is. Iedereen is haar aan het zoeken …

Dit verhaal geeft weer eens aan hoe pestgedrag kan escaleren. Het gebeurt niet omdat je dik of dun bent, blank of bruin. Xinia is een meisje dat niet echt sociaal is, ze past zich gemakkelijk aan en komt te weinig op voor zichzelf, ze heeft geen uitgesproken mening. Toch wordt ze gepest op school. Het boek is geschreven vanuit het standpunt van Xinia. Als lezer kan je de berichten volgen die klasgenootjes over haar schrijven. Deze komen soms heel schokkend over. 
Tijdens haar werk als Schoolschrijver leerde de auteur, Lydia Rood, Jezennia kennen. Het verhaal is ontstaan uit haar ideeën. Ook verhalen van andere kinderen, inspireerden de auteur om over pestgedrag een boek te schrijven. De situaties zijn herkenbaar en toegankelijk voor pestkoppen en voor kinderen die gepest worden. Het verhaal kan een hart onder de riem zijn voor kinderen die gepest worden, maar kan ook nuttig zijn voor de pesters die wellicht gaan beseffen hoe erg hun pestgedrag kan zijn voor de slachtoffers. Wanneer je gepest wordt, is het belangrijk om niet bij te pakken te blijven zitten.