Xing Ya en Wu Wen gaan logeren

De panda Xing Ya woont in China in een prachtig bamboebos. Hij heeft het er goed naar zijn zin. Hij eet hele dagen bamboeblaadjes en zijn vriendinnetje Wu Wen woont vlakbij. Xing Ya vindt Wu Wen erg lief, maar is wat te verlegen om haar dat zomaar te zeggen. Op een dag krijgt hij een brief van de koning van Nederland. De koning en koningin nodigen hem uit om op bezoek te komen! Xing Ya is wel nieuwsgierig naar de koeien, fietsen en schaatsen in dat vreemde land. Maar zo helemaal alleen vindt hij zo’n verre reis toch maar niets. Misschien wil Wu Wen wel mee? Wu Wen vindt reizen naar de andere kant van de wereld maar eng. Wat nu? Xing Ya besluit een mooi gedichtje te schrijven om haar te overtuigen.

Het verhaal van dit Gouden Boekje is geïnspireerd op de komst van de twee reuzenpanda’s naar het Ouwehands Dierenpark (Nederland) in april 2017. Het verhaaltje past ook uitstekend in het hedendaagse thema van de vluchtelingencrisis. Onze panda’s moesten dan wel niet om dringende redenen hun bamboebos verlaten, ze komen in Nederland wel in een voor hen erg vreemd land terecht. Hoe reageren alle plaatselijke bewoners op de komst van de twee vreemdelingen? Wat vinden onze panda’s van de Nederlandse molens en tulpen? Waar zullen ze wonen? Zullen ze in Nederland wel heerlijke bamboe hebben om te eten?

We herkennen dadelijk de tekenstijl van Thé Tjong-Khing (gekend van ‘Vos en Haas’). Het was voor hem de eerste keer dat hij een Gouden Boekje illustreerde. De lieflijke taferelen en de schattige panda’s laten blijken dat hij er met veel vreugde aan gewerkt heeft. Het verhaal is op een aangename, soms grappige manier geschreven. De gedichtjes die Xing Ya aan Wu Wen schrijft zijn aandoenlijk. Het Gouden Boekje is een lief verhaaltje over twee schattige beertjes. Om voor te lezen vanaf ongeveer vier jaar. Of om zelf te lezen als je al wat groter bent.