WWW.wat?
Alles wat je altijd al wilde weten over internet
In dit weetjesboek over de wondere wereld van het internet wordt in een zeer kindvriendelijk taaltje een hele hoop uitleg gegeven. Aan de hand van antwoorden op vragen wordt er veel verduidelijkt. Het boek is onderverdeeld in vijf grote onderdelen met de volgende onderwerpen als rode draad: de geschiedenis van het internet - wat je op het internet kunt vinden - internet als ontmoetingsplaats - hoe het internet werkt - wat internet met ons doet. Wil je nog meer weten, dan vind je achteraan een aantal links. Handig is ook de woordenlijst met de uitleg van de typische woordenschat. Op de allerlaatste bladzijde staat er ook nog een dankwoord.
Al wordt er een kindvriendelijk taaltje gebruikt, toch is de technische uitleg ietsje moeilijker. Vooral de geschiedenis en de werking van het internet zijn iets moeilijker om te begrijpen. Om deze uitleg te vatten zal je best een jaar of tien zijn. De andere onderdelen zijn zeker ook toegankelijk voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht. Of misschien zelfs jonger, afhankelijk van het feit of je al actief bent op het internet.
De opbouw blijft doorheen het boek steeds gelijk. Er wordt een vraag gesteld. Die staat in een kleurtje en in een groter lettertype gedrukt. Daaronder volgt een beknopt maar duidelijk antwoord. Om het boek luchtig te houden worden er heel veel foto’s gebruikt. De ene keer dienen ze ter (humoristische) illustratie, de andere keer om een iets moeilijkere materie op een speelse manier te verduidelijken. Zo wordt het internet voorgesteld door een aantal schoenen waarvan de veters met elkaar verbonden worden, en de toename van het aantal internetgebruikers verduidelijkt met verschillende groepjes erwtjes.
De hoofdrolspelers op de kleurenfoto’s zijn kinderen. De foto’s hadden in mijn ogen wel wat hipper mogen zijn, ze komen soms wat oubollig over. Dat kan misschien ook komen door de felle kleuren. Naast theoretische uitleg wordt er zonder te belerend over te komen ook genoeg aandacht besteed aan de gevaren van het internet. Ook de verantwoordelijkheid van de ouders wordt geregeld vermeld. Er staan wel wat meer herhalingen in dit boek, maar het waarom is me wel duidelijk: dit boek hoef je niet van de eerste tot de laatste bladzijde te lezen. Je kan er als lezer ook hier en daar een vraag uitpikken en zo lezen wat je interesse opwekt. Dat je best kritisch bent als je op het internet informatie opzoekt wordt ook mooi in de verf gezet. Het boek is wel wat Hollands getint. Dat merk je aan de woordenschat, maar ook aan de links waarnaar verwezen wordt. Het boek wordt aanbevolen door mediawijzer.net.
Dit weetjesboek is interessant voor kinderen en jongeren, maar zeker ook voor de oudere 'nog-niet-nerds'. Het leest vlot dankzij de makkelijke taal, dit is zeker een pluspunt. Te vaak worden technische zaken te moeilijk uitgelegd voor leken. Dit is hier zeker niet het geval.