Woudverhalen: Elfen en heksen

Over de hele wereld worden er sprookjesachtige verhalen verteld over vreemde wezens die in de bossen of wouden leven. Dit boek bundelt zes van zo’n verhalen afkomstig uit Europa. Laat je meevoeren naar een wereld vol magie. Je kent het wel, zulke verhalen. Wanneer je gaat wandelen in een bos wordt er al snel aan een kind verteld om bijvoorbeeld niet op de paddenstoelen te trappen want daar wonen de kabouters in. Deze verhalen liggen in dezelfde lijn. Het gaat onder andere over feeën, heksen en waternimfen.

De Italiaanse Tea Orsi stelt je eerst voor aan het magische wezen in kwestie en vertelt dan kort en bondig het bijhorende verhaal. De verhalen pikt ze op tijdens het reizen, een van haar favoriete bezigheden. Alles wordt mooi in beeld gebracht door Anna Lang, een grafisch vormgeefster van opleiding die zich steeds meer en meer begon toe te leggen op het maken van illustraties. Ze woont in Sicilië maar is van Hongaarse afkomst.

De teksten zijn kort en er zitten heel wat korte zinnen in. Dat maakt het gemakkelijker om te lezen. De alinea’s worden in de illustratie geplaatst aangezien die telkens de volledige oppervlakte van een dubbele pagina inneemt. Er is met andere woorden geen enkele ruimte wit gelaten toch voelt het niet overladen aan. Dat komt wellicht omdat de achtergrondkleur op die plaatsen erg licht gelaten is. De prenten vertellen mee het verhaal en zitten boordevol kleur.

Het boek wordt door de makers aangeprezen voor (jong)volwassen anderstalige nieuwkomers (NT2-klezers). Ze herkennen misschien verhalen vanuit hun eigen cultuur en de opbouw van het boek maakt het toegankelijk voor hen.

Dit is het eerste deel van een reeks woudverhalen. Trollen en ogers spelen in het volgende boek de hoofdrol. Eerder maakte dit duo al een korte reeks boeken over draken. Benieuwd wat dit magisch duo ons nog allemaal zal voorschotelen!