Word jij de eerste mens op Mars

In zeven hoofdstukken worden verschillende thema's besproken. Het uitgangspunt is de toekomst. Welke nieuwe technologieën staan ons allemaal te wachten, wat zijn de mogelijkheden, wat kan al op gebied van klimaat, ruimtevaart, AI, vervoer, geneeskunde, robots en tenslotte leven en eten. Aan de hand van vragen wordt elk thema besproken. ("Is er leven buiten de aarde?", "Droom jij ervan om naar de ruimte te reizen?", "Wat is kernenergie en is het wel veilig?","Rijd jij later rond in een zelfrijdende auto?", "Kan AI jou verslaan bij een spelletje?"...). Je wordt van de ene naar de andere vraag getrokken en blijft lezen. Je nieuwsgierigheid wordt zodanig geprikkeld dat je steeds verder wil lezen, zelfs wanneer het thema niet je favoriet is.

De vragen vind je vooraan in het boekje terug in de inhoudstafel. De uitleg wordt heel deskundig en correct beschreven. Moeilijke onderwerpen worden uitgelegd op niveau van de jonge lezer. Maar de antwoorden bevatten ok heel interessante weetjes voor oudere lezers. De auteur, die werkt als lucht- en ruimtevaartingenieur wordt voor de lay-out bijgestaan door een auteur-scenarist. Het boek is heel boeiend voor jong en oud. Op een heel eenvoudige manier worden antwoorden geformuleerd. Daarnaast staan er regelmatig leuke weetjes in een kadertje. Op het einde van elk thema volgt er een korte quiz waarvan je helemaal achteraan in het boek de correcte antwoorden vindt op de meerkeuzevragen.

Dit boek geeft een heel positief toekomstbeeld. Ondanks alle problemen met het klimaat, worden veel mogelijke oplossingen aangeboden, die uiteraard nog heel veel tijd en onderzoek vragen. Het boek is degelijk uitgegeven en is een leuke aanmoediging voor elke toekomstige wetenschapper.