Wonderbos

“Dank je wel, bossen!”

Met die dankbetuiging aan de groten der aarden, namelijk de bossen, begint ons literair avontuur doorheen een landschap van bomen, paddenstoelen, insecten, vruchten en sporen. Deze encyclopedie informeert de lezer over alles wat we tegenkomen in het bos én vooral over alles wat we niet tegenkomen, of vaak niet met het blote oog zien. Weet je bijvoorbeeld hoe je een giftige plant kunt onderscheiden van een eetbare plant? En wist je dat bomen, net zoals mensen en dieren, hun eigen kinderen kunnen herkennen? In dit boek kom je het allemaal te weten! Ook de speurders onder ons komen aan hun trekken. De tekeningen dagen je uit om de gecamoufleerde dieren te zoeken in de adembenemende landschappen. Kan jij de vos vinden?

De lichtgevende letters op de voorkant van het boek, lijken net zaklampen in een donker bos. Wanneer je in het boek duikt, is het alsof je een nachtbril opzet en zeer stilletjes het bos in gaat, om zoveel mogelijk dieren en ander leven in het bos te ontdekken. De gedetailleerde tekeningen, die eruitzien als foto’s, geven ons een goed beeld van hoe de minuscule diertjes eruitzien. Ook de stukjes tekst bieden voldoende informatie om aan het einde van het boek onszelf als een volwaardige boswachter te omschrijven. Toch is het boek meer een kijk- dan leesboek. De grote zwart-wit illustraties, waarin dieren zich verbergen, zijn de grootste troef van deze omvangrijke encyclopedie. De stukken tekst zijn vooral informatief en bevatten leuke weetjes.

Door verschillende thema’s te bespreken, slaagt dit boek erin om de verschillende kanten van het bos te belichten. Het boek leent zich goed als een naslagwerk voor de gevorderde én geïnteresseerde lezer, of als zoekboek voor de speurneuzen. De keuze voor gecamoufleerde dieren zorgt ervoor dat je het boek meerdere keren kunt doorbladeren en telkens iets nieuws kunt ontdekken. De tekst daarentegen blijft vooral zakelijk en is weggelegd voor de zeer nieuwsgierige lezer. Ideaal voor bosfanaten!