Wildzoekers

in het bos

Als je opgroeit met de natuur, is de kans groter dat je er later ook goed voor zorgt”, zegt Maartje Kouwen, auteur van Wildzoekers in het bos. Een waarheid als een bus! Samen met Kim Merel laat ze kinderen in dit boek zien hoeveel plezier je kan hebben als je het bos in trekt. 

Bij het openslaan komen we eerst een kennismaking met auteur en illustrator zelf tegen. Maartje en Merel zijn beiden bioloog en weten dan ook heel wat over de natuur. Maartje schrijft de tekst en Merel zorgt voor de mooie illustraties. Met het boek willen ze ons graag laten weten wat zij het allerleukst vinden aan elk seizoen. Ze verzamelden een hele hoop tips en leuke activiteiten om je ervan te overtuigen de natuur in te trekken. Het boek heet dan wel Wildzoekers in het bos, veel van de activiteiten kan je ook gewoon in het park of zelfs in je tuin doen. Het boekje heeft een handig formaat want moet zo mee op avontuur kunnen.

De activiteiten zijn verdeeld over de vier seizoenen. Die kom je niet echt als indeling tegen maar het is aan de illustraties wel duidelijk te zien in welk seizoen je zit. De indeling is gebeurt op basis van 35 korte thema's. Vogels spotten, natte voeten, volop zon, bladerfeest, spoorzoeken, in het donker ... elk thema krijgt vier tot vijf gepaste activiteiten. De activiteiten worden telkens in een kort stukje tekst omschreven. Voor volwassen lezers allemaal erg duidelijk. De gemiddelde zesjarige kan echter moeilijk alleen met dit boekje aan de slag. Een volwassen lezer zal moeten bijstaan dus. 

De lieflijke illustraties in mooie natuurlijke kleuren van Kim Merel sluiten aan bij het thema en geven hier en daar extra duiding bij een activiteit. Het geheel van tekst en illustraties voelt een beetje braaf aan. Een doe-boek voor wildzoekers mag voor mij gerust wat 'wilder'. Gaan kleine wildebrassen echt eerst nog een stukje lezen in het bos? Mama en/of papa doen dat best even op voorhand. Met alle leuke natuur-doeboeken op de markt is het erg moeilijk om nog origineel uit de hoek te komen. Voor de echte natuurliefhebber is dit boekje dan ook niet echt een meerwaarde. Zetten jij en je gezin de eerste stappen richting bos, dan kom je zeker wel aan je trekken. 

Wildzoekers in het bos is het eerste deel van de nieuwe serie Wildzoekers van het duo Maartje Kouwen en Kim Merel.