Wil je mijn geheim zijn?

‘Bas is een hijger! Dus, meisjes, blijf uit zijn buurt!’
Omdat Bas astma heeft, wordt hij vaak gepest. Hij overleeft de school door te fantaseren over een heel ander leven. Op een dag wordt zijn leven abrupt tot stilstand gebracht, letterlijk. Hij rijdt met zijn fiets tegen de vrachtwagen van een circus aan. Hij brengt het er wonderwel zonder al te veel kwetsuren van af en slaagt erin om toch nog op school te raken. In de klas kijkt iedereen hem verwonderd aan. Omdat hij het gewoon is om altijd smoesjes te verzinnen, flapt hij er nu maar uit dat hij een lekke band had en daarom te laat was. Dom van hem, want niemand gelooft dat verhaal. Wat had Bas anders verwacht? Hij bloedt, heeft blauwe plekken, loopt mank, zijn arm hangt krom, er zit een gat in zijn broek en in zijn mouw zit er een scheur.
De pestkoppen hebben opnieuw een reden gevonden om met hem te lachen. De hele klas doet mee, behalve Tasha. Net daardoor zal vanaf dan het leven van Bas er anders uitzien. Komt het door de magie van het circus? Komt het door de vriendschap met Tasha? Er gebeuren enkele ongewone dingen met buitengewone gevolgen voor het leven van Bas.
Het verhaal draait rond Bas die gepest wordt op school omdat hij een buitenbeentje is. Hij heeft regelmatig last van astma-aanvallen. Sporten is voor hem een ramp. Fantaseren is zijn medicijn om de dagelijkse realiteit te overleven. Door de botsing met de circuswagen leert hij Lidi kennen. Zo komt Bas in contact met het ietwat speciale wereldje van het circus. Op school heeft hij dankzij het ongeluk ook een nieuwe vriend: Tasha. Beide nieuwe vriendschappen geven Bas een boost om te leren opkomen voor zichzelf. En of hij dat doet, desnoods met een leugentje om bestwil.
Het verhaal is spannend, ontroerend, wekt strijdlust op maar leest vooral als een trein. Of het verhaal altijd even geloofwaardig is, weet ik niet. Kan dat: een timide jongen die op enkele weken tijd ineens het lef heeft bijeengespaard om televisiekabels door te hakken met een bijl? Maar de verhaalingrediënten zijn zeker herkenbaar voor de doelgroep.
De covertekening past mooi bij het thema: de strepen van de circustent en de fiets van Bas. De acrobaat aan de ringen staat misschien voor (innerlijke) kracht en het zoeken naar balans in het leven?
Mooi verhaal dat met een vlotte pen op papier is gezet.