Wie is de koning?

In dit boek worden tien Afrikaanse (dieren)verhalen gebundeld. Deze verhalen hebben vaak een leuke clou. Zo leren we waarom een nijlpaard geen haren heeft, waarom de haan kraait en hoe een olifant aan zijn slurf komt. De moraal staat voorop, “lang en gelukkig leven” is bijzaak.
De zwartomlijnde tekeningen in het boek doen niet erg Afrikaans aan. Dat is jammer. Het taalgebruik in het boek is oké, maar niet meer dan dat. Hierdoor blijven deze verhalen eigenlijk het best overkomen wanneer ze gewoon mondeling verteld worden. Net zoals dit de traditie is in Afrika. Toch begrijp ik best dat dit de enige manier is om deze verhalen uit een andere cultuur te delen, wat wel een verrijking is.
De kadering van de verhalen is ook erg knap gedaan. Beverley Naidoo, een Zuid-Afrikaanse schrijfster, geeft aan waarom zij het belangrijk vindt om de verhalen die eeuwen oud zijn te blijven vertellen en moedigt ons aan om de verhalen net zoals de Afrikanen te verrijken met muziek en dans. Waarom ook niet, als je een beetje creatief bent? Of je kan ze natuurlijk gewoon als bedtijdverhaaltje voorlezen.
Boven elk verhaal kan je de oorsprong ervan vinden en achteraan in het boek lees je nog meer informatie over de verhalen zelf.