Weg met de viezekiezenbeestjes!

Bij dit boek hoort het tandenpoetslied dat je op het internet kan terugvinden. De tekst ervan staat in het boek. Tandarts Jula wil kinderen aan de hand van dit lied aan het poetsen krijgen. Ze neemt de lezer mee in haar tandartspraktijk en legt uit wat een tandarts allemaal moet doen en hoe belangrijk het is om je tanden goed te verzorgen.

Van de eerste tot de laatste bladzijde wordt in reclamefolder-stijl het nut van een goede tandverzorging verduidelijkt. De viezekiezenbeestjes geven er tussendoor hun eigen mening over en leggen in stripfiguur-stijl uit hoe zij te werk gaan. Ook al hebben de auteur en de illustrator een poging gedaan om origineel uit de hoek te komen, het geheel blijft een hoog ‘schoolboek-gehalte’ hebben. Wel fijn dat Jula toegeeft dat ze ook niet altijd suikervrij eet. Zo worden bijvoorbeeld ook de voordelen van kauwgom eten uitgelegd.  Deze toegevingen maken het boek een tikkeltje minder belerend en toch ook wat meer herkenbaar.

De illustraties zorgen voor een eerder druk en flitsend karakter van dit informatief prentenboek. Een boekje dat waarschijnlijk in een aantal wachtkamers van tandartsen terug te vinden zal zijn.