9+ | 2010
Zwijsen
ISBN 978-90-487-0631-0
NON-FICTIE , 31 p. , €14.95
ringband , moeilijke lezers
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Weet jij alles over de dierenarts?

Isabel Versteeg (auteur) Gertie Jaquet (illustrator)

Zwijsen komt weer op de proppen met een nieuwe reeks: Zwijsen Informatief. Deze reeks richt zich specifiek tot jongeren uit de derde graad van de lagere school, die moeite hebben met lezen en vaak daardoor lezen ook niet leuk vinden. Zwijsen maakt zich sterk dat ze met deze uitgave het lezen weer leuk maken. Hiervoor hanteren ze eenvoudig taalgebruik, een speciaal lettertype voor dyslectische kinderen, korte hoofdstukken, veel illustraties en een voorleescd. De volledige tekst uit het boek kan je op de cd beluisteren. De Nederlandse lezer heeft een duidelijke en aangename stem, maar voor Vlaamse kinderen zal de uitspraak niet altijd even herkenbaar zijn.
Het boek is zeer aantrekkelijk en verzorgd uitgegeven. Alles is gebonden in een spiraalband. De cd zit apart in een plastic hoesje, dat ook mee ingebonden is. Vooraan krijg je een duidelijke vermelding van de vereiste leesvaardigheid, met AVI- en CLIB-aanduiding en het thema dat in het boek aan bod komt.
Dit klinkt allemaal erg uitnodigend, maar toch is het een ontgoocheling als je het boek openslaat: weinig fantasierijke illustraties, foto’s die gecombineerd worden met tekeningen, illustraties en foto’s die elkaar voortdurend afwisselen en die soms gecombineerd worden op dezelfde pagina. Dat komt de overzichtelijkheid niet echt ten goede, vooral niet als er rond de foto’s dan nogal drukke kaders getekend worden. Er zijn ook foliespreads die de bedoeling hebben om een soort doorkijkeffect teweeg te brengen ... Het oogt niet modern of aantrekkelijk. Het is te strak, te koud en het spreekt helemaal niet aan.
Inhoudelijk zit het gelukkig wel goed. Op een zeer beknopte maar duidelijke manier worden de voornaamste taken van de dierenarts toegelicht. Het gaat over de medewerkers, welke dieren er worden behandeld, hoe de spreekkamer eruit ziet, de veearts, dieren in de zoo, geboorte bij dieren, werken met dieren, enz. Soms krijg je het gevoel dat het wat uitgebreider mocht, maar voor de doelgroep mag het niet te overladen worden en zal deze hoeveelheid tekst ruimschoots volstaan.
Het boek sluit af met algemene tips voor een goede spreekbeurt: informatie verzamelen, de toehoorders betrekken, de sfeer luchtig houden, en voor afwisseling zorgen kunnen helpen om je spreekbeurt tot een succes te maken.

Tanja Maes
Beroepen
uit de reeks: Zoeklicht informatief