4+ | 2018
Leopold
ISBN 9789025873165
FICTIE , 28 p. , €15.95
gekartonneerd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
Bekijk op bol.com
tweedehands boeken

Wat ik de bomen wil vertellen

Dit mooie prentenboek bevat een zeer actueel thema. Een boompje wordt in de winter door een groep ganzen meegenomen naar het verre noorden. Boompje verbaast zich over de speciale natuur in dat verre oord. Nergens bevindt er zich een andere boom. Toch ontdekt hij snel dat hij niet alleen is op deze ijsvlakte en hij begint zich thuis te voelen.
Maar dan smelt het ijs en ziet Boompje de mooie wereld rond hem vergaan. Hij moet terug thuis geraken want hij beseft dat hij een taak heeft: de ander bomen ‘het’ vertellen. Hij wil iedereen laten weten wat hij gezien en beleefd heeft, en hen de vraag stellen: ‘Wat denken JULLIE, hoe dit komt?’ Zo eindigt dit verhaal en doet klein en groot nadenken.

De auteur reisde zelf naar de Noordpool en verwonderde zich over deze natuur. Die verwondering vind je terug in dit verhaal. Met weinig tekst maar wondermooie tekeningen krijg je een beeld van hoe de auteur zich voelde. De angst en verbazing wanneer deze mooie natuur dreigt te verdwijnen wordt heel levendig weergegeven. De tekeningen zijn met aquarel gemaakt en beslaan steeds de hele pagina. De dieren die Boompje tegenkomt, het noorderlicht, ... elke stap in het verhaal wordt sfeervol weergegeven.

Op het einde van het verhaal wanneer Boompje terug thuis is, vraagt hij een verklaring aan de ‘anderen’. De link met de huidige klimaatproblematiek en jongeren die een oplossing eisen is niet ver weg. Dit boek bestond al voor de betogingen van januari 2019, maar maakt de materie van dit boekje een zeer handig instrument om te gebruiken in scholen die dit thema bespreekbaar willen maken voor alle leeftijden.

Elke Verhulst
Natuur | Noordpool