Wat hoort erbij, Nijntje?

De titel omvat helemaal de opzet van het boek. De tijdloze illustraties van Nijntje en haar vrienden worden nog steeds gebruikt om postuum nieuwe boekjes van Dick Bruna op de markt te brengen. Deze keer wordt uw peuter aangezet tot denken. Spelenderwijs leert hij of zij wat er bij elkaar hoort. Zes thema’s komen aan bod: groenten en fruit, meubels, muziek, sport, school en, tot slot: vakantie.

We weten allemaal dat boekjes voor deze doelgroep stevig genoeg en niet te groot moeten zijn. Aan beide criteria werd voldaan. Stevige kartonnen bladen met een uitsparing aan de zijkant en een doorkijkgaatje maken het voor kleine handjes heel hanteerbaar. Het kartonnen wiel middenin het boek is ook van degelijke kwaliteit. Peuterhanden kunnen er makkelijk aan draaien zonder dat ze haperingen voelen of zich kunnen bezeren aan scherpe randjes.

De aangeboden woordenschat is gedifferentieerd en er wordt niet steeds voor de clichés gekozen zoals appel of peer. Sommige woorden zullen nog te moeilijk zijn voor het ene kind maar net een uitdaging voor het andere – denk aan xylofoon (klokkenspel) of hockeystick.

Hoe dan ook blijven de prenten van Dick Bruna tijdloos dankzij hun eenvoud. Pret verzekerd voor de kleine uk, nostalgische momenten voor de volwassene.