wat doe je ermee?

Wat doe je ermee? Met een eierschaal, een eierdoos, oud brood, afval van fruit en groente, een conservenblikje, een leeggelopen plastic bal, een te kleine jeans, een verdroogde kerstboom, en ga zo maar door.

Dit boekje geeft er een antwoord op. Links zie je een item, rechts krijg je de oplossing. Deze oplossingen zijn zeer uiteenlopend. Hoe je zelf kan recycleren, bijvoorbeeld eierschaal gebruiken in je tuin om planten te beschermen tegen slakken. Hoe je creatief aan de slag kan door een masker te knutselen van een eierdoos. Hoe de industrie afval verwerkt, bijvoorbeeld glazen potten verwerken tot een nieuwe pot of fles. Maar evengoed leer je dat sommige dingen niet recycleerbaar zijn, zoals een plastieken bal. Op het einde kan je tien voorwerpen linken aan de recyclage-oplossing. Een bijzonder relevante inspanning om jonge kinderen te sensibiliseren over recyclage is dit zeker.

De vraag is wel een beetje op welke leeftijd dit boek mikt. De illustraties zijn zeer helder en eenvoudig, maar de tekst is dat echt wel minder. Een aantal dingen ontbreken uitleg. Bij de composthoop bijvoorbeeld is de uitspraak “laat de wormen hun werk doen” wel heel vaag, en wordt het resultaat – compost dus – op zich ook niet uitgelegd. Best ingewikkeld is ook het onderscheid tussen een conservenblikje en drankblikje, glazen potten versus drinkbeker (een glas dus), en plastiek melkfles versus een doorzichtige plastiek fles.