Warrior Cats. De nieuwe profetie. Dageraad

“Duisternis, lucht, water en hemel zullen samenkomen … en het bos op zijn grondvesten doen trillen.” Deze verwachtingsvolle zin pronkt op de achterflap van dit derde deel van de tweede serie. In het vorige boek volgden we een paar uitverkoren katten van de verschillende stammen. Op het einde van hun missie kregen ze bovenstaande zin als profetie mee. Nu keren deze katten terug naar hun thuis om de boodschap aan iedereen door te geven en zo onheil te voorkomen.
Wanneer ze eindelijk thuiskomen, heeft er echter al een groot onheil meerdere stammen getroffen. Geen enkele stam zal meer veilig zijn en iedereen zal een ander onderkomen moeten zoeken. Zullen de katten van de verschillende stammen kunnen samenwerken om zo veel mogelijke leden veilig te stellen? Wie is er nog te vertrouwen? Kunnen ze nog rekenen op hun vertrouwde ‘Sterrenclan’? Dat er slachtoffers moeten vallen is duidelijk, maar hoeveel?
In dit deel wordt het verhaal vanuit verschillende perspectieven verteld in plaats vanuit één bepaalde kat.
Dit is het derde boek uit de reeks dat ik las en het wordt toch wat langdradig en zelfs enerverend. Je moet al een hele grote liefhebber zijn van deze kattenwereld om vol te houden, zeker als je bedenkt dat er nog een hele reeks ligt te wachten om vertaald te worden. En die liefhebbers zijn er zeker wel. Er bestaan zelfs sites over deze boeken als je er niet genoeg van kunt krijgen. En dan kan zo’n site ook wel wat verduidelijking scheppen. De vele namen van de katten bijvoorbeeld kunnen wel voor verwarring zorgen. Zelfs bij de vertaler. In de lijst van katten vooraan in het boek spreekt men van Stropels, terwijl in het verhaal de naam Schorspels wordt gebruikt. Spreekt voor zich, niet?