Waarom ruikt een hond aan een kont?

In dit mooie prentenboek krijg je een overzicht van vele leuke weetjes over het misschien wel populairste huisdier. Grote hondjes, kleine hondjes ... Er zijn maar liefst 339 rassen, van de kleinste chihuahua tot de grootste Duitse dog. Honden zijn alom aanwezig in de wereld van de mens. Vroeger moesten honden een taak uitvoeren. Ze bewaakten het erf, joegen op konijnen of hielpen de herder met zijn kudde. Sinds de Tweede Wereldoorlog werd de hond als gezelschapsdier populair. Honden lijken goede luisteraars. Ze voelen aan hoe hun baasje zich voelt en reageren hierop. Maar begrijpen wij wel alles wat zij willen zeggen? Wat is het verschil tussen een blaf en een huil? Hoe spreek je 'Honds'? Wat moet jij als goede baas nog allemaal weten? Wat geef je je hond het best te eten? Waarom stinkt hondenpoep zo? Welke hond past er goed bij jou? Een luie Basset of een hevige Podenco ibicenco? Er zijn herdershonden, reddingshonden, jachthonden en showhonden. Er zijn zelfs honden met een eigen Facebookpagina! Geef jij hen een duimpje? 

De 19 korte hoofdstukken zijn telkens gelinkt aan een vraag, bijvoorbeeld: Waarom krijgen sommige honden het niet koud? Waarom graaft een hond? Wat doet mijn hond als ik weg ben? Elke vraag krijgt een dubbelpagina vol paginagrote, kleurrijke illustraties. De beknopte tekstjes zijn geschikt tussen de tekeningen door, en zitten boordevol leuke weetjes gelinkt aan de vraag. De informatie is erg laagdrempelig, maar toch kom je heel wat nieuws te weten. Dit maakt het ook geschikt voor minder wetenschappelijke lezers. Het grote formaat zorgt ervoor dat het ook als voorleesboek geschikt is. De illustraties zijn plezierig, en toch worden de honden erg natuurgetrouw weergegeven. Achteraan krijgen we nog een verklarende woordenlijst voor die paar moeilijke woorden die aan bod kwamen en een handig register met een overzicht van de hondensoorten waarover je een weetje kan terugvinden in het boek. 

Een plezierig weetjes-overzicht ondersteund door fijne kleurrijke illustraties. 

Nick Crumpton is zoöloog. Hij werkte voor het Londense natuurhistorisch museum en de BBC. Inmiddels werkt hij voor de Royal Society en schrijft hij boeken voor volwassenen en kinderen. Samen met illustratrice Lily Snowden-Fine bracht hij eerder al een boek uit over dat andere populaire huisdier: Waarom klimmen katten in gordijnen?