Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen

voor iedereen die meer over politiek wil weten

Titia Hoogendoorn is actrice en instagrammer, en ze maakte een podcast over politiek: Polititia. Ze wil politiek toegankelijk maken voor iedereen. "Want ook al bemoei jij je niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met jou", aldus Titia. Voor dit boek werkte ze samen met historica Nienke Schuitemaker.

In het boek leer je niet enkel waarom je moet gaan stemmen – omdat dit de snelste manier is om influencer te worden – , maar ook hoe je bepaalt op wie je stemt en hoe stemmen verloopt. Als aanvulling op de reeds bestaande stemtests of stemwijzer worden er kort een aantal belangrijke thema’s besproken die in dit soort bevragingen aan bod komen. Zo kan de lezer zich een mening vormen over thema’s als klimaat, migratie en zorgkosten. Dat vergemakkelijkt de keuze voor bepaalde standpunten die horen bij de politieke partijen: interessant voor wie voor het eerst gaat stemmen. In het gedeelte ‘slim stemmen’ leer je hoe je er echt voor kan zorgen dat er bijvoorbeeld meer vrouwen verkozen geraken of wat er nu werkelijke gebeurt als je blanco stemt. Leerrijk, zelfs voor wie wel al eerder ging stemmen.

Titia doet wat ze belooft, een heldere uitleg geven over de werking van de Nederlandse Tweede Kamer. Haar schrijfstijl is duidelijk en grappig. De tekst wordt aangevuld met fun facts in grijze kaders. Achteraan vind je een verklarende woordenlijst.  

In het boek zijn zo goed als geen grafieken, tabellen of afbeeldingen te vinden. Nochtans is het kunnen lezen van cijfergegevens en grafieken ook belangrijk bij het ontwikkelen van politieke geletterdheid. Door de sobere en kleurloze lay-out oogt het boek bovendien nogal saai. Waarschijnlijk maakte de uitgever deze keuze om de kostprijs te drukken waardoor het boekje kan gebruikt worden in scholen. Jammer genoeg wordt het daardoor toch ook letterlijk wat minder waardevol. Voor jongeren zonder interesse in politiek maakt dit de drempel misschien te hoog.