Waarom achtbanen te gek zijn!

En andere weetjes over hersenen en gedrag

Dit boek is een boek vol met weetjes over het menselijke gedrag en onze hersenen. Alles is ontzettend duidelijk uitgelegd en correct. Dat het boek er af en toe wat rommelig uitziet en het kleurgebruik soms wat vreemd is, moet je er als lezer maar bijnemen.
In de inhoudstafel vooraan zie je al snel dat er acht grote hoofdstukken zijn, telkens onderverdeeld in een zevental waarom-vragen. Ze gaan over onze zintuigen, het zaagsel in je hoofd, onze intelligentie, DNA, onze omgeving, gezonde en ongezonde dingen, en leuke en minder leuke emoties. Hoewel dit dus op het eerste zicht een allegaartje lijkt, zijn alle weetjes zo interessant dat dit helemaal niet stoort. Alles is kort en op een interessante manier uitgelegd. Het is toepasbaar op het leven van het kind dat dit boek leest.
Tot slot is er nog een kort hoofdstukje over wetenschappelijk onderzoek en psychologie in het bijzonder. Men is zo eerlijk te zeggen dat alles wat in het boek staat vandaag 'waar' is maar morgen misschien niet meer. Het beantwoordt m.a.w. aan de huidige stand van zaken van het onderzoek. Er worden enkele interessante links naar websites voor kinderen gegeven en er is een register.