Vuilnisvarkens Job & Bob

Varkens Job en Bob houden de straten graag proper. Ze halen het vuilnis op. Ze doen het in een, twee, hoppakee! Maar moet dat hondje ook mee?

Het is erg toepasselijk dat twee varkens het vuilnis ophalen. Ze doen hun werk met veel overgave. Maar dan is er een hondje dat koste wat het kost meewil met de vuilniswagen. Echter, een hondje is toch geen afval!? Daar weten Job en Bob wel raad mee!

In dit verhaal op rijm zit best wat herhaling. Het doet me wat denken aan de ‘grote rode bus’ (Judy Hindley) dat we ondertussen toch als een klassieker mogen beschouwen. Ik kan me zo voorstellen dat heel wat jonge kinderen hiervan gaan genieten. Herhaling en rijm in de tekst en herhaling en duidelijkheid in de illustraties: een topcombinatie.

De varkens beginnen tijdig aan hun taak, maar naarmate het verhaal verdergaat, wordt het duidelijk dat ze er een lange dag op hebben zitten. Het is fijn om te zien dat de varkens niet allebei mooi roze zijn. Ook hier is er gedacht aan diversiteit. Noëlle Smit kiest voor een sobere achtergrond voornamelijk in zwart-wit, en om dat wat belangrijk is een kleurtje te geven. Vergeet niet om op de details te letten.

Te leuk om niet te lezen met je kleuter!