Vrouwe Middernacht

De duistere machten

Deze nieuwe verhalen rond de schaduwjagers worden voorafgegaan door de zesdelige reeks ‘Kronieken van de onderwereld’. Dit nieuwe drieluik dat samenvalt onder ‘De duistere machten’ start vijf jaar later. Met ‘Vrouwe Middernacht’ begin je aan een nieuw avontuur dat zich afspeelt in Los Angeles in onze tijd – 2012 – maar wel in een dimensie met behoorlijk wat fantasiewezens. Er zijn zeker verwijzingen naar de eerste reeks te vinden, maar het drieluik is los te lezen van de vorige reeks. En de auteur legt nieuwe onbekende termen telkens heel duidelijk uit. Hierdoor leest het boek erg vlot.

De hoofdlijn van het verhaal gaat over een reeks magische moorden. De schaduwjagers Emma en Julian gaan samen met zijn familie aan de slag om de moorden op te lossen. Andere thema's die doorheen het boek leven zijn de gevoelens tussen Emma en Julian, de grote verantwoordelijkheid die ze dragen en de dreiging rond de moorden.

Het boek bevat één groot raadsel. Ze vinden telkens nieuwe aanwijzingen en extra informatie en komen steeds dichter bij de oplossing. Het lijkt wel of je een groot kluwen garen steeds verder gaat ontrafelen en steeds dichter bij de dader komt. ‘Vrouwe Middernacht’ bevat veel spanning, actie en gevoel. Vooral de band tussen Emma en Julian staat centraal. Deze zal ongetwijfeld nog verder uitgediept worden in het vervolg. Het centrale verhaal uit het boek wordt mooi afgerond. Maar er zijn voldoende nieuwe impulsen en blijvende verhaallijnen die je alvast nieuwsgierig maken naar het volgende deel.

Cassandra Clare is een geoefende jeugdauteur en dat blijkt nog maar eens in een ijzersterk begin van een nieuwe trilogie. Hopelijk kan ze dit hoge niveau aanhouden in het vervolg van de reeks. Wat wel een uitdaging kan zijn voor een jongere lezer is de dikte van het boek. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Het boek leest als een trein en houdt je aandacht gevangen tot het einde.